Verkkouutiset

Suomi on Danske Bankin mukaan kasvussa mutta rakenteelliset haasteet säilyvät

Suomen kasvu lähestyy Danske Bankin mukaan jo euroalueen keskitasoa.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Danske Bankin pääekonomisti Pasi Kuoppamäki arvioi pankin tuoreessa suhdannekatsauksessa Suomen talouden kasvavan sekä tänä että ensi vuonna 1,5 prosenttia.

Suomen kasvu lähestyy pankin mukaan jo euroalueen keskitasoa, kun viime ajat on totuttu peräpään sijoituksiin.

– Ansiotuloverotuksen keventyminen ja paraneva työllisyystilanne auttavat pitämään ostovoiman pienessä nousussa, joten odotamme optimististen kuluttajien lisäävän kulutustaan myös 2017, Kuoppamäki kertoo Danske Bankin tiedotteessa.

Jatkossa kasvun painopiste siirtyy Kuoppamäen mukaan kuitenkin yksityisestä kulutuksesta viennin ja teollisten investointien puolelle. Alle kahden prosentin talouskasvu pystyy hänen mielestään synnyttämään lisää työpaikkoja, mikä helpottaa julkisen sektorin paineita.

Suhdannekatsauksessa kuitenkin muistutetaan, että Suomen talouden rakenteelliset haasteet säilyvät. Rakenteelliset uudistukset lisäisivät katsauksen mukaan finanssipolitiikan liikkumavaraa.

Suomen valtion kymmenen vuoden korko on edelleen poikkeuksellisen matalana 0,5 prosentin pinnassa.

– Mikäli rakenteelliset uudistukset kasvattaisivat finanssipoliittista liikkumavaraa, voisi tuollaisella korolla toteuttaa investointeja kasvua tukeviin hankkeisiin, esimerkiksi tutkimus-, kehitys- ja innovaatiorahoitukseen sekä koulutukseen. Homekoulujen korjaus säästäisi tulevissa terveydenhoitokuluissa ja auttaisi ylläpitämään työkykyä, Kuoppamäki huomauttaa.

Hän painottaa lisäksi, että Suomen reaalinen bruttokansantuote jää tänä vuonna todennäköisesti pienemmäksi kuin 10 vuotta aikaisemmin. Vastaavaa ei ole nähty sitten itsenäistymisen ja kansalaissodan.

– Satavuotista itsenäisyyttä juhliva Suomi pystyisi parempaankin ja väestön ikääntymisen tuomat paineet täytyy ottaa vakavasti, jotta seuraavat sata vuotta sujuvat hyvin. Edellisen sadan vuoden aikana Suomi nousi köyhästä maasta rikkaaksi, Kuoppamäki toteaa.

Danske Bankissa uskotaan myös maailmantalouden kasvun nousevan tänä vuonna lähelle pitkän ajan keskiarvoa. USA:n kasvunäkymät ovat pääpiirteiltään myönteiset, ja euroalueen talous jatkaa maltillista elpymistään.

– Vaikka vientiodotukset ovat johtaneet Suomessa pettymyksiin monta vuotta peräkkäin, viennin kasvuedellytykset näyttävät tänä vuonna hyvin lupaavilta globaalin talouskasvun jatkuessa, kustannuskilpailukyvyn kohentuessa ja Venäjän talouden elpyessä, Kuoppamäki arvioi.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)