Sijoitustuntija: EKP-elvytys lisää pankkien lainoituskykyä mutta vaarana kuplat ja moraalikato

Danske Bankin omaisuudenhoitoyksikössä Danske Capitalissa pidetään Euroopan keskuspankin viimeviikkoisia elvytyspäätöksiä myönteisinä sekä finanssimarkkinoille että reaalitaloudelle, mutta muistutetaan myös vaaroista.

  • LKS 20150305 LKS 20141204 - Euron logo Euroopan keskuspankin pääkonttorin ulkopuolella lauantaina 11. lokakuuta 2014.  ... The logo of Euro currency outside the European Central Bank ECB IN Frankfurt, Germany on Saturday, 11th October, 2014. LEHTIKUVA / MARTTI KAINULAINEN

    Euron logo Euroopan keskuspankin pääkonttorin ulkopuolella Frankfurtissa.

    ()

Euroopan keskuspankin viime viikolla päättämät laajat elvytystoimet ovat Danske Bankin omaisuudenhoitoyksikön Danske Capitalin Suomen-maajohtajan Tuomas Virtalan mukaan myönteisiä sekä finanssimarkkinoille että reaalitaloudelle.

Päätösten laajuus oli Virtalan mukaan yllätys erityisesti pankkisektorin rahoituspaketin osalta. Lisäksi EKP ohjasi keskustelun negatiivisista koroista taseen kasvattamiseen ja pankkien toimintakyvyn varmistamiseen

– Kokouspäivän suurten ja jopa perusteettomien markkinareaktioiden jälkeen osakemarkkinat ovat nousseet sekä perjantaina että maanantaina tiistain ollessa mollivoittoisempi, hän kertoo Danske Capitalin tiedotteessa.

Virtala arvioi, että päätösten ansiosta pankkien toimintaympäristö helpottuu ja lainoituskyky paranee. Korot pysyvät matalalla vielä pitkään, yritysten lainoituskulut pysyvät matalalla ja yrityslainamarkkinoiden maksuvalmius paranee.

Keskuspankin laajeneva velkakirjojen osto-ohjelma ja taloudessa lisääntyvä rahamäärä voivat kuitenkin Virtalan mukaan kasvattaa ylisuuria riskikeskittymiä eli kuplia ja jopa moraalikatoa, kun rahoitus on aikaisempaa runsaampaa ja halvempaa.

Hän kertoo Danske Capitalin ylläpitävän tuottohakuiset ylipainotuksensa osakkeissa ja yrityslainoissa. Yksikössä uskotaan, että tuottojen kehitystä tukevat osakemarkkinoiden elpymisvara alkuvuoden ylilyönnin jälkeen, keskuspankkitoimien vaikutukset sekä maailmantalouden kasvuun perustuvat maltilliset tuotto-odotukset.

Toisaalta hän arvioi markkinoiden tuottovaihtelun pysyvän aikaisempia vuosia korkeammalla, mikä vaatii sijoittajalta malttia, mutta toisaalta myös mahdollistaa aktiivisen sijoittamisen.

Arvoisa kommentoija, kunnioitathan hyviä tapoja. Terävä kritiikki on sallittua. Henkilökohtaiset tai kansanryhmien solvaukset ja ihmisarvon loukkaukset poistamme. Voimasanojen käyttöä tai alatyyliä kohtaan meillä on nollatoleranssi. Emme voi myöskään julkaista ulkopuolisia linkkejä. Pysy asiassa.