Verkkouutiset

Danske Bankissa nähdään ensiviitteitä asuntomarkkinoiden piristymisestä

Danske Bankin ekonomistit ennustavat ensi vuodelle asuntojen hintoihin mahdollisesti pientä nousua.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Ekonomistit Pasi Kuoppamäki ja Henna Mikkonen Danske Bankista arvioivat, että ensi vuonna asuntojen hinnoissa voidaan nähdä 0,5 prosentin nousu varovaisesti piristyvän talouden myötä.

Tilastokeskuksen tuoreet tilastot antavat heidän mielestään ensiviitteitä siitä, että jatkossa tilanne voisi piristyä, vaikka heidän mukaansa lisätodisteita vielä kaivataankin. Vanhojen asuntojen hinnat nousivat syyskuusta lokakuuhun 1,1 prosenttia.

– Hintojen nousu jäänee kuitenkin maltilliseksi, sillä kasvanut ja pitkittynyt työttömyys sekä syksyn mittaan heikentynyt kuluttajien luottamus pitävät ostajat edelleen varovaisina, ekonomistit toteavat tiedotteessaan.

He myös arvelevat, että asuntomarkkinoiden alueellinen eriytyminen jatkuu, sillä hinnat kasvukeskuksissa pitävät paremmin pintansa kuin syrjäisemmillä seuduilla. Lokakuussa hinnat nousivat pääkaupunkiseudulla 2,3 prosenttia, mutta pysyivät muualla ennallaan.

Toisaalta Danske Bankin ekonomistit muistuttavat, että matala korkotaso tukee asuntomarkkinoita vielä lähivuodet.

– Odotamme Euroopan keskuspankin ilmoittavan uusista rahapoliittisista elvytystoimista joulukuussa, joten korkojen nosto on vielä useamman vuoden päässä tulevaisuudessa, ekonomistit kertovat.

Asuntojen hinnat ovat nyt Kuoppamäen ja Mikkosen mukaan suurin piirtein samalla tasolla kuin nelisen vuotta sitten, vaikka väliin on mahtunut lasku- ja nousukuukausia.

Tämä heijastelee heidän mukaansa Suomen talouden pitkittynyttä taantumaa. He arvelevat tilanteen olevan monelle uusi, sillä 90-luvun laman jälkeen hinnat nousivat suhteellisen tasaisesti lähes 20 vuotta.

Lue myös:

Vanhan osakeasunnon neliöhinta pääkaupunkiseudulla 3490 euroa

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)