Verkkouutiset

Ei keksintöjä eikä rahaa – ”Suomalaisen cleantechin kasvu voi olla vaakalaudalla”

Kuluttajille suunnattuja puhtaan teknologian keksintöjä on tuoreen selvityksen mukaan Suomessa tehty vähän, ja pk-yritysten taloudellinen tilanne on hälyttävä.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Suomen puhtaan teknologian eli cleantech-sektorin kivijalka on valmistavassa teollisuudessa, mutta kuluttajille suunnatut innovaatiot ovat harvassa ja lisäksi pienten ja keskisuurten yritysten taloudellinen tilanne on hälyttävä.

Tulokset käyvät ilmi Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen, Michiganin yliopiston ja Demos Helsingin tutkimuksesta, jossa selvitetään kaupallisen cleantechin tilannetta Suomessa.

– Jos Suomen pienten ja keskisuurten cleantech-yritysten heikko taloudellinen tilanne on enemmän kuin tilastollinen harha, voivat suomalaisen cleantechin kasvu ja pitkäjänteinen kilpailukyky olla vaakalaudalla, arvioi Etlan tutkimuspäällikkö Antti-Jussi Tahvanainen laitoksen tiedotteessa.

Hänen mukaansa ilman ketteriä uudistajia ei perinteisiin liiketoimintamalleihinsa kahlittu teollisuutemme pääse hyödyntämään voimakkaasti kasvavia markkinoita.

Tutkimuksen mukaan suomalaisen cleantech-kentän uudistuminen vaatii toimenpiteitä, jotka rikkovat perinteiset toimialarajat. Kaivataan päättäväisyyttä ja kokeilunhalua.

– Perinteiset arvoketjut on uskallettava avata uudenkaltaisille toimijoille ja tekemisen tavoille. Tämä parantaa nuorten yritysten kasvumahdollisuuksia ja avaa uusia ovia myös valmistavalle teollisuudelle, toteaa Demos Helsingin tutkija Maria Ritola.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)