Verkkouutiset

Wallonian maakunta romuttamassa 8 vuotta kestäneet vapaakauppaneuvottelut Kanadan kanssa

EU-jäsenmaiden kauppaministerit keskustelevat parhaillaan Brysselissä CETA-sopimuksen ratifioinnista.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Keskustan europarlamentaarikko Hannu Takkulan mukaan Kanadan kanssa sorvatun CETA-sopimuksen kaatuminen Wallonian vastustukseen romuttaisi EU:n yhteisen kauppapolitiikan uskottavuuden.

EU:n kauppaministerit kokoontuivat tämän viikon tiistaina Luxembourgissa ensimmäisen kerran keskustelemaan EU:n ja Kanadan välisen vapaakauppasopimuksen ratifioinnista.

Belgian ranskankielisen alueen Wallonian parlamentti ei kuitenkaan antanut tuolloin tukeaan sopimukselle, joten keskustelua päätettiin jatkaa Brysselissä huippukokouksen yhteydessä tänään perjantaina. Jos Wallonian parlamentti ei hyväksy sopimusta, Belgia ei voi allekirjoittaa sitä.

– Surullista, jos kahdeksan vuoden neuvottelut valuvat hukkaan. Tämän sopimuksen kaatuminen horjuttaisi luottoa EU:n kykyyn tehdä vapaakauppasopimuksia, Euroopan parlamentin kansainvälisen kaupan valiokunnan jäsen Hannu Takkula sanoo.

Takkulan mukaan CETAa on virheellisesti kutsuttu TTIP-sopimuksen Troijan hevoseksi, sillä valitettavasti ihmisten mielissä nämä kaksi sopimusta yhdistetään toisiinsa.

– Kyse on kahdesta toisistaan täysin erillisestä sopimuksesta. Tämä tuntuu ihmisiltä unohtuvan. CETA sopimus avaa uuden kasvun mahdollisuuden eurooppalaisille yrityksille. Uudet markkinat eivät ole ainoastaan tarpeellisia vaan välttämättömiä EU:n talouskasvulle, Takkula toteaa.

CETA-sopimuksen lopullinen hyväksyminen edellyttää neuvoston ja parlamentin hyväksynnän lisäksi kaikkien jäsenmaiden kansallisten parlamenttien hyväksyntää. Komissio päätti viime keväänä, että CETA-sopimus katsotaan sekasopimukseksi johtuen siitä, että se ei kaikilta osin yksiselitteisesti kuulu EU:n yksinomaisen toimivallan alla olevaan kauppapolitiikkaan.

CETA-sopimuksen suurin huolenaihe kansalaisten keskuudessa on uusi investointituomistuinmalli. Tuomioistuinmalli oli kuitenkin EU:n toive, jonka Kanada suostui lisäämään sopimukseen jo neuvotteluiden päätyttyä, mikä osoitti myös Kanadan suunnasta tämän sopimuksen tärkeyden.

– Mikäli tätä sopimusta ei hyväksytä ministerien keskuudessa, on koko EU:n kauppapolitiikan tulevaisuus ja uskottavuus tiukan uudelleenarvioinnin kohteena. Minkä valtion hallitus haluaa jatkossa uhrata kahdeksan vuotta kauppaneuvotteluihin EU:n kanssa, jos emme voi taata sopimuksen täytäntöönpanoa?, Takkula kysyy.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)