Verkkouutiset

”Valtion tuki luo zombie-pankkeja” – Bundesbank haluaa lopun tuelle

Saksan keskuspankin johtaja varoittaa liittokansleri Angela Merkeliä suostumasta Deutsche Bankin tukemiseen verovaroin.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

– Pankkisektorin poliittisen tukemisen pitää loppua – valitettavasti näen tämän tapahtuvan vain rajoitetusti, Saksan keskuspankin, Bundesbankin, johtokunnan jäsen Andreas Dombret totesi pankkitieteellisen yhdistyksen tapahtumassa Wienissä, Itävallassa tiistai-iltana.

Hän vertaa pankkisektorin ongelmia dinosauruksiin, jotka kuolivat sukupuuttoon.

– Dinosaurusten ajan opetus pätee myös tänään: suuruudella ei ole itsessään arvoa. Hengissä selviämiseltä ei suojaa yksittäisen pankin suuruus, eikä kriiseiltä suojaa koko sektorin suuruus, Dombret sanoi.

Liittokansleri Angela Merkel on ollut vaitonainen Deutsche Bankin tukemisesta. Saksan suurin finanssilaitos on vaikeuksissa, kun sitä uhkaavat jopa 14 miljardin dollarin sakot Yhdysvalloista liittyen asuntolainajohdannaisiin.

Bundesbank edellyttää tiukkaa politiikkaa Saksalta suhteessa pankkitukeen. Rahoituslaitosten pitäisi uudelleenorganisoida strategiansa, jotta ne eivät tuhoudu.

– Tämä linjaus on oikea, sillä ilman rohkeaa uudelleenjärjestelyä rahoituslaitokset eivät kykene selviytymään pysyvästä – ne voivat korkeintaan elää zombie-pankkeina valtion avustusten turvin, Dombret sanoi.

Hänen mielestään on tosiasia, että tarpeellinen pankkisektorin puhdistus ei ole vielä pitkään aikaan ohi. Pankkisektorilla on liiallista kapasiteettia ja kilpailun paine johtaa siihen, että osa ei kykene riittäviin voittomarginaaleihin pysyäkseen toiminnassa mukana.

Deutsche Bankin lisäksi myös Saksan toiseksi suurin pankki Commerzbank käy eloonjäämiskamppailua. Pankki keskustelee merkittävistä säästötoimenpiteistä, joihin voi sisältyä jopa 9 000 ihmisen eli joka viidennen työntekijän irtisanominen.

Markkinoilla spekuloidaan jo Deutsche Bankin ja Commerzbankin mahdollisesta yhdistymisestä.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)