Verkkouutiset

Valtion suurimmat menoerät ovat kuntien valtionosuudet ja eläkkeet

Valtio ottaa 5,5 miljardia euroa lainaa kattaakseen ensi vuoden menot.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Hallitus esittää, että valtion menoihin käytetään ensi vuonna 55,2 miljardia euroa. Valtion tulojen arvioidaan olevan ensi vuonna 49,7 miljardia euroa, josta saadaan veroina 41,6 miljardia euroa.

Menojen kattamiseksi joudutaan ottamaan 5,5 miljardia euroa lainaa.

Valtion budjetin suurin menoerä on kunnille maksettavat valtionosuudet 8,5 miljardia euroa. Valtion eläkelain mukaisiin eläkkeisiin kuluu 4,6 miljardia euroa. Valtiovarainministeriön hallinnonala on kaikkein suurin menoerältään.

Seuraavaksi eniten rahaa menee kansaneläkkeisiin ja vammaisetuuksiin 3,6 miljardia euroa. Työttömyysturvaan käytetään 2,8 miljardia. Sairausvakuutuksen osuus on 1,9 miljardia ja lapsilisien 1,4 miljardia. Sosiaali- ja terveysministeriön hallinnonala on toiseksi suurin.

Kolmanneksi suurin on opetus- ja kulttuuriministeriön hallinnonala. Korkeakoulujen valtionrahoitukseen uppoaa 2,6 miljardia euroa. Opintotukeen käytetään 0,8 miljardia.

Liikenneverkkoon käytetään 1,9 miljardia euroa, mikä on lähes puolet liikenne- ja viestintäministeriön budjetista.

Valtionvelan arvioidaan olevan 111 miljardia euroa ensi vuoden lopussa. Velka on 51 prosenttia suhteessa bruttokansantuotteeseen.

Valtionvelasta maksetaan korkoa 1,3 miljardia euroa ensi vuonna.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)