Verkkouutiset

”Energiapuuta uhkaa kova byrokratia”

Eduskunta käsittelee parhaillaan metsähakkeen tuen jakamista kahteen luokkaan. Tuki laskettaisiin 60 prosenttiin osalle metsähaketta. Esitys vaikeuttaisi kotimaisten polttoaineiden käyttöä aiheuttamalla uutta byrokratiaa, sanoo Bioenergia ry.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Yhdistyksen mielestä rajauksen myötä iso osa hallituksen energiauudistusta vesittyy.

– Hallitus ilmoitti aiemmin palauttavansa turveveron vuoden 2012 tasolle. Turveveron tason lasku 1,9 euroon megawattitunnilta vuoden 2016 alusta ja sitä vastaava metsähakkeen tuen korotus on äärimmäisen tärkeää saattaa voimaan. Muutoksella olisi riittävä vaikutus, jotta tuontienergiaa voitaisiin korvata kotimaisella energialla.

Sitä vastoin metsähakkeen byrokraattinen jako pitäisi Bioenergia ry:n mielestä valmistella uudestaan. Nykymuodossaan jako heikentäisi energiapuun kilpailukykyä merkittävästi.

Kokonaisuudessaan kotimaisen energian tilanne on Bioenergia ry:n mukaan Suomessa tällä hetkellä heikko.

– Energiapuuta ja turvetta on ennätysmäärät varastossa. Useat haketta käyttävät energiayhtiöt ovat ilmoittaneet vähentävänsä tai jopa lopettavansa hakkeen käytön, mikäli rajausesitys etenee eduskunnassa.

Useiden eri selvitysten mukaan Suomen kasvavat metsät mahdollistavat sekä metsäteollisuuden investoinnit että puuenergian lisäämisen.

– Puuta riittää kaikkiin tarpeisiin ja se ohjautuu jo nyt oikeisiin käyttökohteisiin jalostusarvon ja maksukyvyn mukaan, Bioenergia ry sanoo kannanotossaan.

Yhdistys pitää myös lakiesityksen valmistelun aikataulua kohtuuttomana.

– Asiassa olisi tullut ottaa aikalisä viimeistään täystyrmäyksen saaneen lausuntokierroksen jälkeen. Yhteensä 35 eri lausujaa piti rajausta tarpeettomana. Muun muassa metsätalouden asioista vastaava maa- ja metsätalousministeriö piti esitystä käytännössä toteuttamiskelvottomana, Bioenergia ry muistuttaa.

Eduskunta äänestää metsähakkeen rajauksesta todennäköisesti perjantaina.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)