Verkkouutiset

Työnantajan varmistettava turvapaikanhakijan työnteko-oikeus

Työnantajan täytyy aina varmistua ulkomaalaisen työntekijän työnteko-oikeudesta, muistuttaa aluehallintovirasto. Velvollisuus koskee myös turvapaikanhakijoita.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Turvapaikanhakijoiden työnteko-oikeus alkaa kolmen kuukauden jälkeen turvapaikkahakemuksen tekemisestä, jos hakijalla on ollut hallussaan matkustusasiakirja, esimerkiksi passi. Jos matkustusasiakirjaa ei ole, työnteko-oikeus alkaa vasta kuuden kuukauden jälkeen hakemuksen tekemisestä.

Osoittaakseen työnteko-oikeutensa työnantajalle turvapaikanhakijan tulee itse pyytää Maahanmuuttovirastosta kirjallinen todistus työnteko-oikeudesta. Työnantaja ei voi hakea tätä todistusta työntekijän puolesta.

Turvapaikanhakijan työnteko-oikeus jatkuu siihen asti, kunnes hänen turvapaikkahakemuksensa on lainvoimaisesti ratkaistu. Jos henkilölle myönnetään turvapaikka, hän saa oleskeluluvan ja oleskelulupakortin, josta työnteko-oikeus käy ilmi.

Jos turvapaikanhakija saa kielteisen päätöksen, josta ei valiteta tai tehty valitus hylätään, turvapaikanhakijan työnteko-oikeus päättyy samantien.

Työnantajan on myös säilytettävä työpaikalla tiedot palveluksessaan olevista ulkomaalaisista ja heidän työnteko-oikeutensa perusteista siten, että ne ovat tarvittaessa vaivattomasti työsuojeluviranomaisen tarkastettavissa. Tiedot on säilytettävä neljän vuoden ajan ulkomaalaisen työntekijän palvelussuhteen päättymisestä.

Turvapaikkapäätökset ovat salassa pidettäviä, joten työnantaja ei saa mitään erillistä ilmoitusta siitä, että työntekijänä työskentelevän turvapaikanhakijan työnteko-oikeus on päättynyt. Työnantajan täytyy tämän vuoksi itse säännöllisin väliajoin varmistua henkilön työnteko-oikeudesta joko Maahanmuuttovirastosta tai paikallispoliisista.

Työnteko-oikeudettoman työntekijän palkkaaminen ja palveluksessa pitäminen on rangaistava teko.

Työnteko-oikeuden varmistamisen lisäksi työnantajan täytyy toimittaa muiden kuin EU-kansalaisten ja heidän perheenjäsentensä osalta paikalliseen TE-toimistoon selvitys työntekijän työsuhteen keskeisistä ehdoista ja vakuutus, että työehdot ovat voimassa olevien säännösten ja noudatettavan työehtosopimuksen mukaiset.

Aluehallintovirasto muistuttaa myös, että Suomessa tehtävään työhön sovelletaan aina suomalaisia työehtoja työntekijän kansalaisuudesta riippumatta.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)