Verkkouutiset

Harmaata taloutta yritetään torjua ennakkoilmoituksella ulkomaisista työtekijöistä

Suomeen töihin saapuvista ulkomaisista työntekijöistä on tehtävä syyskuun alusta alkaen ennakkoilmoitus työsuojeluviranomaiselle.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Suomeen töihin saapuvista ulkomaisista työntekijöistä on tehtävä syyskuun alusta alkaen ennakkoilmoitus työsuojeluviranomaiselle. Lähettävän yrityksen on tehtävä ilmoitus ennen työnteon aloittamista.

Ennakkoilmoitukset tukevat Lounais-Suomen aluehallintoviraston mukaan viranomaisten työtä harmaan talouden estämiseksi. Ylitarkastaja Anu Ikonen Lounais-Suomen AVIn työsuojelun vastuualueelta kertoo, että ilmoitusvelvollisuuden yhtenä tarkoituksena on tehostaa Suomeen työntekijöitä lähettävien yritysten valvontaa lähetettyjen työntekijöiden direktiivin edellyttämällä tavalla.

– Ilmoitusten kautta saatavien tietojen perusteella pystymme kohdentamaan valvontaa aikaisempaa tehokkaammin reaaliaikaisesti. Lisäksi saamme jatkossa suuntaa-antavia tilastotietoja Suomeen työvoimaa lähettävien yritysten ja lähetettyjen työntekijöiden määrästä, Ikonen kertoo.

Uuden lain myötä siirrytään myös rikosoikeudellisista seuraamuksista hallinnollisiin seuraamuksiin eli laiminlyöntimaksuihin. Laiminlyöntimaksu on 1 000 – 10 000 euroa, ja sen määrää alueellisesti toimivaltainen työsuojeluviranomainen.

– Muutos mahdollistaa aikaisempaa tehokkaamman seuraamusjärjestelmän yhdessä reaaliaikaisen valvonnan kanssa, Ikonen painottaa.

Hän muistuttaa lisäksi, että Suomesta toiseen valtioon työhön lähettävän henkilön työnantajan on otettava selvää mahdollisista vastaavista velvollisuuksista kyseisessä valtiossa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)