TE: Kesällä tulee voimaan lainakatto asuntokauppaan

Asuntoa ei voi pian ostaa enää kokonaan velaksi, kertoo Talouselämä.

  • LKS 20150823 HOAS:in opiskelija-asunto 7. elokuuta 2015. LEHTIKUVA / RONI REKOMAA

    Uudet maahanmuuttajat siirtyvät tänä vuonna asuntomarkkinoille.

    ()

Heinäkuussa tulee voimaan lainakatto, joten asuntoja ei voi enää ostaa kokonaan velaksi. Tilastokeskuksen mukaan vanhan osakehuoneiston keskimääräinen neliöhinta oli joulukuussa pääkaupunkiseudulla 3 545 euroa ja muualla Suomessa 1 665 euroa.

Kiinteistöalan Keskusliiton toimitusjohtajan Jukka Malilan mukaan lainakaton tuleminen on pitkän aikavälin markkinavakauden takia hyvä asia, koska se pienentää asuntokupliin tai hintojen romahtamiseen liittyviä riskejä.

– Toissa vuonna asuntokauppa oli aallonpohjassa. Viime vuonna kauppamäärä piristyi, ja näkymät ovat varovaisen positiiviset myös tälle vuodelle. Kysyntä on jatkossakin suurinta kasvukeskuksissa, erityisesti Helsingin seudulla, Malila toteaa.

Aktia Kiinteistön-välityksen toimitusjohtajan Katriina Remahlin mukaan asuntokauppa ei ole ainakaan hidastunut lainakaton tulemisen takia. Hän huomauttaa, että nuorilla on varsinkin pääkaupunkiseudulla vaikeuksia päästä kiinni ensimmäiseen asuntoonsa.

– Pieniä asuntoja ei ole tarpeeksi, ne ovat arvokkaita ja ostajia on liikkeellä paljon.

Turvapaikan Suomesta saaneet alkavat siirtyä tänä vuonna asuntomarkkinoille. Remahl toteaa, että maahanmuuttaja alkaa yleensä haaveilla asunnon ostamisesta muutaman vuoden Suomessa oltuaan.

Arvoisa kommentoija, kunnioitathan hyviä tapoja. Terävä kritiikki on sallittua. Henkilökohtaiset tai kansanryhmien solvaukset ja ihmisarvon loukkaukset poistamme. Voimasanojen käyttöä tai alatyyliä kohtaan meillä on nollatoleranssi. Emme voi myöskään julkaista ulkopuolisia linkkejä. Pysy asiassa.