Verkkouutiset

”Ajatellaan, että hulppea elämä kuuluu kaikille” – Talsa: Asuntojen pakkomyynnit lisääntyneet

Tulotasoon nähden liian kalliit asunnot ja kulutusluotot ovat johtaneet asuntojen realisointeihin.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Ulosottomiesten toteuttamat asuntojen pakkomyynnit ovat lisääntyneet runsaasti viime vuonna, kertoo Taloussanomat. Näin siitä huolimatta, että asunnon realisointi on talousahdingossakin viimeinen keino.

Koko maassa myytiin viime vuonna velkojen maksamiseksi yhteensä 609 asuntoa. Kasvua edellisvuodesta oli 60 asunnon verran. Kymmenessä vuodessa asuntojen realisoinnit ovat noin viisinkertaistuneet.

Valtakunnanvouti Juhani Toukolan mukaan asuntojen realisointien lisääntymiseen on monia syitä. Luvuissa näkyy muun muassa lakimuutos, jonka jälkeen pantinhaltijat, eli pankit, käyttävät entistä enemmän ulosottorealisointia.

– Myös taloustilanne on ollut pitkään huono ja talouden piristymisessä kestää, että se koituu velallisten hyväksi. Asuntolainat ovat myös viime vuosina olleet aika suuria pienellä omarahoitusosuudella, Toukola kertoo Taloussanomille.

Velkaongelmaisia auttavan Takuu-Säätiön takausjohtajan Minna Backmanin mukaan asunnon menettämiselle ulosotossa voi olla sekä itsestä riippuvia että riippumattomia syitä. Tilanteita, joihin itse ei voi vaikuttaa, ovat muun muassa sairauden kautta tullut työkyvyttömyys, ero tai työttömyys.

– Sitten ovat ne toiset tarinat, eli ostetaan liian iso talo tai kallis asunto, jonka sisustuksesta ja remonteista rahoitetaan osa kulutusluotoilla. Sitten kaikkia luottoja ei pystytä maksamaan, ja niiden maksamiseksi otetaan uusia luottoja. Hetken päästä luottoja on niin paljon, ettei niistä selviä, Backman kertoo.

Backman ohjeistaakin pohtimaan, tarvitaanko ensiasunnoksi hulppean hintainen lukaali ja tarvitseeko kaikkia varakkaan elämän kulisseja ylläpitää esimerkiksi kalliita autoja ja muita kulutustarvikkeita ostamalla.

– Asiakkaiden kanssa keskustellessa on tullut ilmi ajatuksia, joiden mukaan kaikilla on oikeus samantasoiseen elämään tuloista riippumatta. Sitten tavaraa ostetaan osamaksulla tai verkkokaupasta laskulla, Backman kertoo.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)