Anders Borg suomalaisille: Täytyy olla valmius tehdä vaikeitakin päätöksiä

Ruotsin entinen valtiovarainministeri Anders Borg kehottaa Suomea ottamaan jalan pois jarrulta.

  • LKS 20150311  Ruotsin entisen valtiovarainministeri  Anders Borgin (kuvassa) ja Valtion taloudellisen tutkimuskeskuksen (VATT) ylijohtaja Juhana Vartiaisen kirjoittama Suomen talouspolitiikan lähivuosien linjauksia käsittelevä raportti julkistettiin 11. maaliskuuta 2015. LEHTIKUVA / MARTTI KAINULAINEN

    Anders Borg.

    ()

Ruotsin entinen valtiovarainministerin ja nykyinen Citin advisor, ekonomisti Anders Borg uskoo Suomen talouskasvun vahvistamisen vaativan rohkeita päätöksiä.

– Sekä investointeja että nopeasti kasvavia yrityksiä on nyt liian vähän, joten liiketoimintaympäristöä pitää ehdottomasti parantaa. Talouskasvua edistäisivät myös työmarkkinoiden joustavuuden ja työllisyyden lisääminen, Borg kertoo vakuutusyhtiö Ilmarisen tiedotteessa.

Hän muistuttaa, että kasvun ruokkimiseksi tarvitaan rohkeutta tehdä rakenteellisia muutoksia.

– Nuorten täytyy päästä työmarkkinoille aiemmin, naisten integroitua sinne paremmin ja vanhempien ihmisten tulee pysyä työmarkkinoilla nykyistä pidempään. Tarvitaan yrittäjyyttä suosivaa ilmapiiriä ja kilpailukyvyn kohentamista. Myös tuottavuutta täytyy parantaa.

Tärkeintä nyt Borgin mukaan olisi katkaista pysähtyneisyyden pitkä kausi.

– Riskeistä suurin on se, että tehdään liian vähän liian myöhään. Täytyy olla valmius tehdä vaikeitakin päätöksiä, jotta vältytään jumittumasta tällaiseen tilanteeseen.

Ilmarisen toimitusjohtaja Timo Ritakallio puolestaan arvelee, että kotimaisia työpaikkoja voisi syntyä nopeastikin ripeillä päätöksillä. Hän muistuttaa, että Suomessa on paljon kykyä ja osaamista riskinoton taustaksi, mutta halu riskinottoon on heikompi.

– Tarvitsemme ehdottomasti parempaa itsetuntoa. Meidän pitäisi luottaa itseemme, sillä olemme vahvoilla monissa keskeisissä asioissa, Ritakallio korostaa.

Teemasta keskusteltiin Ilmarisen ja EY:n järjestämässä seminaarissa tiistaina.

Arvoisa kommentoija, kunnioitathan hyviä tapoja. Terävä kritiikki on sallittua. Henkilökohtaiset tai kansanryhmien solvaukset ja ihmisarvon loukkaukset poistamme. Voimasanojen käyttöä tai alatyyliä kohtaan meillä on nollatoleranssi. Emme voi myöskään julkaista ulkopuolisia linkkejä. Pysy asiassa.