Verkkouutiset

Alueet ennakoivat positiiviselle talouskehitykselle jatkoa – huolia osaavasta työvoimasta

Alueet ennakoivat, että positiiviseen suuntaan kääntynyt talouskehitys jatkuu lähiajat.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Käänne parempaan oli nähtävissä jo keväällä, mutta yksikään alue ei enää usko talouskehityksen heikkenevän. Vaikka yleiskuva on myönteinen, ovat kasvuodotukset kuitenkin yhä maltillisia, ilmene maanantaina julkaistusta Alueelliset kehitysnäkymät 2/2016 -katsauksesta. Aineisto on kerätty syyskuun aikana.

– Työttömyys jatkaa laskusuunnassa ja työpaikkoja avautuu aiempaa enemmän. Tosin pitkäaikaistyöttömyys tulee olemaan ongelmallinen. Ongelmat työvoiman saatavuudessa ovat nousseet taas pinnalle eri puolilla maata, arvioi katsauksen työstänyt strategiajohtaja Jouko Nieminen Kehittämis- ja hallinto- eli KEHA-keskuksesta.

Katsauksen mukaan rakentamisen piristyminen näkyy positiivisesti varsinkin maakuntakeskuksissa. Esimerkiksi Helsingin, Tampereen, Turun ja Joensuun seuduilla rakentamisen merkitys talouden paranemisessa korostuu.

Meriteollisuuden saamat uudet tilaukset puolestaan kohentavat näkymiä erityisesti Turun ja Rauman seuduilla, mutta alihankintaketjun kautta myönteiset vaikutukset heijastuvat kautta maan. Metsäteollisuuden suurinvestoinnit ovat Keski-Suomen talouskasvun taustalla ja alan investointisuunnitelmat ovat edelleen mittavia.

– Kaupan alan murros jatkuu ja alan näkymät ovat epävarmat. Maataloudessa vaikeudet jatkuvat ennen muuta tuottajahintojen laskun johdosta, katsaus kertoo.

Monilla alueilla työttömyys on kääntynyt laskuun ja avoimien työpaikkojen määrä on kasvanut. Vaikka työmarkkinat ovatkin piristyneet, odotetaan pitkäaikaistyöttömien määrän kasvavan edelleen.

– Pk-yritysten vahva usko myönteiseen suhdannekehitykseen on lupaava signaali, varsinkin koska tiedämme, että pk-yritysten merkitys työllistäjänä ja uusien työpaikkojen tarjoajana on keskeinen Suomen kasvun rakentamisessa, sanoo oikeus- ja työministeri Jari Lindström (ps.).

Viimeisen kymmenen vuoden aikana 133 000 uudesta työpaikasta 128 000 syntyi alle kymmenen henkilön yrityksiin.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)