Verkkouutiset

Suomea uhkaa Aktian mukaan alhaisen kasvun ja matalan työllisyyden loukku

Aktia-pankissa arvellaan Suomen talouden kasvavan tänä ja ensi vuonna, mutta kasvu jää edelleen heikoksi ja talousuudistukset ovat välttämättömiä pitkällä aikavälillä.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Aktia on pitänyt kasvuennusteensa ennallaan. Pankki ennustaa Suomen bruttokansantuotteen kasvavan tänä vuonna 0,9 prosenttia ja ensi vuonna yhden prosentin. Ennuste perustuu investointinäkymien paranemiseen ja kulutuksen hyvästä kasvuvauhtiin.

Pankissa uskotaan, että lyhennysvapaiden lainojen suosion kasvu voi antaa yllättävää tukea kulutukselle tänä ja ensi vuonna. Tuki on tosin vain tilapäistä. Vilkkaana jatkuva rakentaminen ja tietyt suuret kertainvestoinnit puolestaan tukevat investointeja tänä ja ensi vuonna.

Aktiassa kuitenkin pohditaan, heijastaako investoinneissa nyt näkyvä noste ohimenevää vaikutusta vai pidempiaikaisen elpymisen alkua. Pankki pitää todennäköisenä, että investointien tämänvuotinen hyvä kasvuvauhti hiipuu jonkin verran ensi vuonna.

Investointien kasvu olisi kuitenkin selvästi parempaa kuin katastrofivuosina 2012–15, jolloin investoinnit supistuivat vuositasolla.

Työllisyystilannekin näyttää edelleen pitkällä aikavälillä heikolta. Työllisten lukumäärä on jonkin verran noussut, mutta pankin mielestä toistaiseksi on liian aikaista puhua trendin muutoksesta.

Työmarkkinoiden paikallista päätöksentekoa koskevat neuvottelut pitäisi Aktian mielestä saada eteenpäin mahdollisimman nopealla aikataululla, jotta työpaikoilla voidaan lisätä joustavuutta. Samoin työn tekemiseen ja teettämiseen kannustavia rakenneuudistuksia pitää jatkaa.

Julkinen velka puolestaan on toistaiseksi kohtuullinen, mutta sen kehitysvauhti on pankin mukaan yhä huolestuttava.

Kaikkiaan Aktiassa arvellaan Suomen talouskasvun jäävän edelleen heikoksi. Vaikka kolme vuotta kestänyt negatiivisen kasvun jakso päättyi viime vuonna, näkyvissä ei ole elementtejä, jotka nostaisivat kasvun takaisin 2000-luvun alun tasolle.

Ulkomaankauppa on pankin mukaan ongelmissa niin oman kustannusrakenteensa kuin heikon ulkomaisen kysynnän vuoksi. Kotimainen kysyntä kyllä tukee kasvua, mutta kokonaiskuva on aneeminen.

Aktia ennustaa, että ilman laajoja rakennemuutoksia Suomen vaarana on jäädä alhaisen kasvun ja matalan työllisyyden loukkuun. Suomi tarvitsee talousuudistuksia, jotta talouskasvu saataisiin nostettua pitkällä aikavälillä yli yhden prosentin tason.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)