Verkkouutiset

Aktia: Suomen velkaantuminen jatkuu

Ensi vuoden talouskasvuksi Aktia ennustaa 0,5 prosenttia.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Vuonna 2016 valtion alijäämä ei heikon talouskasvun oloissa supistu lainkaan, sanoo Aktian pääekonomisti Heidi Schauman.

Se tarkoittaa, että julkinen velkaantuminen Suomessa jatkuu. Päätettyjen sopeutustoimien vaikutusta valtiontalouden tasapainoon vesittävät Aktian mukaan työtulovähennyksen kasvattaminen ja hallituksen kärkihankkeiden käynnistäminen.

Suomi on tilanteessa, missä ainoastaan uudistaminen tulee johtamaan maamme takaisin kasvupolulle, toteaa Schauman.

Aktian mielestä Työmarkkinoiden uudistamisessa nopeista kilpailukykyä edistävistä toimista, palkkamaltista, paikallisen sopimisen lisäämisestä sekä muista pitkän aikavälin muutoksista, kuten kannustinloukkujen purkamisesta, tulisi rakentaa kokonaispaketti, jonka pitkän aikavälin tavoite olisi pysyvästi hyvä kilpailukyky ja korkea työllisyysaste.

Emme saa tyytyä yksittäisiin osaratkaisuihin. Nämä törmäävät usein vastustukseen, eivätkä yleensä johda koko kansantalouden kannalta parhaaseen mahdolliseen lopputulokseen, toteaa Schauman.

Suomen bruttokansantuotteen kasvu jää Aktian talousennusteen mukaan tänä vuonna nollaan. Vuonna 2016 BKT:n ja viennin kasvua tukee kansainvälisen kaupan ennustettu vilkastuminen. Kustannuskilpailukyvyn ongelmat ja investointitavaroiden vaimea kysyntä globaaleilla markkinoilla pitävät kuitenkin viennin kasvun hitaana. Kotimarkkinoilta ei tule talouskasvulle tukea. Suomen BKT:n kasvu jää vuonna 2016 0,5 prosenttiin.

Syksyn aikana kansainvälisiä rahoitusmarkkinoita ovat ohjanneet Kiinan talouteen kohdistuvat huolet sekä keskuspankkien politiikkamuutoksiin liittyvä epävarmuus.  Viime aikoina huolet Kiinan talouskasvun voimakkaasta hidastumisesta ovat kuitenkin vähentyneet. Näyttää myös siltä, että keskuspankkien politiikkamuutokset olisivat vihdoin lähestymässä. Yhdysvaltojen keskuspankilta Fediltä odotetaan koronnostoa joulukuussa kun taas Euroopan keskuspankilta odotetaan lisäelvytystä.

Todennäköistä on, että tulemme näkemään suurten keskuspankkien politiikan eriytymistä talven aikana. EKP:n lisäelvytystoimet tulevat varmistamaan, että euriborkorot pysyvät lähellä nykytasoja vielä koko ensi vuoden, Schauman sanoo.

Maailmantalouden kasvu kiihtyy vuonna 2016 lähes 3,5 prosentin vauhtiin. Talouskasvu nopeutuu Aktian ennusteen mukaan sekä kehittyneissä että kehittyvissä talouksissa. Kulutus jatkuu myös vuonna 2016 maailmantalouden pääveturina. Myös euroalueen talouskasvu on edelleen hyvin riippuvainen kotitalouksien kulutuskysynnästä.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)