Verkkouutiset

Media- ja telealan toimintaedellytyksiin parannuksia

Liikenne- ja viestintäministeriössä on valmisteltu muutoksia tietoyhteiskuntakaareen. Tavoitteena on helpottaa media- ja telealan yritysten toimintaedellytyksiä ja helpottaa sääntelyä.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Liikenne- ja viestintäministeri Anne Berner (kesk.) toteaa tiedotteessaan, että muutostarpeista on keskusteltu aktiivisesti alan toimijoiden kanssa.

– Yhteiskunnan ja toimintaympäristön muuttuessa myös lainsäädännön toimivuutta tulee tarkastella ja varmistaa, että yrityksillämme on hyvät toimintaedellytykset jatkossakin, hän sanoo.

Berner toteaa, että viime aikoina on uudistettu merkittävästi liikennemarkkinoiden lainsäädäntöä, ja eduskunta on hyväksynyt uuden liikennepalvelulain ensimmäisen vaiheen.

– Sääntelyn sujuvoittamista tarvitaan kuitenkin myös viestinnän puolella. Tätäkin uudistamista tehdään useammassa vaiheessa ja jatkammekin tietoyhteiskuntakaaren teemojen läpikäyntiä alan toimijoiden kanssa, hän sanoo.

Ministeriö on lähettänyt tietoyhteiskuntakaaren muutosesityksen lausuntokierrokselle, joka päättyy 2. kesäkuuta.

Tietoyhteiskuntakaaressa on säädetty televisiotoiminnan ohjelmistojen eurooppalaisuusosuudesta. Eurooppalaisille ohjelmille on varattava yli puolet vuosittaisesta lähetysajasta, mutta tätä vaatimusta halutaan nyt muuttaa joustavammaksi.

Radiomainonnasta poistettaisiin ehdotuksen mukaan määrälliset rajoitukset. Radiomainosten lähetysajan enimmäismäärä on nykyään 20 prosenttia.

Kaupallisten toimijoiden toimintaedellytyksiä helpotettaisiin alentamalla niiden Viestintävirastolle maksamaa valvontamaksua. Ylen vastaavaa maksua puolestaan korotettaisiin.

Ohjelmistolupasääntelyyn on sen sijaan suunniteltu tiukennuksia. Ohjelmistotoimilupaa ei ehdotuksen mukaan tarvitsisi myöntää, jos on perusteltu syy epäillä, että hakija rikkoo rahapelien mainontaa koskevia sääntöjä, lapsille haitallisten ohjelmien lähetysaikoja tai syyllistyy rikoslaissa määriteltyyn kiihottamiseen kansanryhmää vastaan. Samoin perustein voitaisiin myös peruuttaa ohjelmistotoimilupa.

Kuulo- ja näkörajoitteisten katsojien palvelu varmistettaisiin niin, että ääni- ja tekstitysvelvoite voitaisiin ministeriön päätöksellä asettaa myös muulle kuin yleisen edun kanavalle, joka palvelee useita kohderyhmiä.

Tietoyhteiskuntakaareen on ehdotettu myös muutoksia, jotka parantaisivat teleyritysten toimintaedellytyksiä. Päätelaitteen ja liittymän kytkykauppaa koskevat säännökset kumottaisiin tarpeettomina.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)