Verkkouutiset

Aasian pörssit alamäessä Kreikan takia – Australiasta suli 35 miljardia dollaria

"Spontaani turhautuminen Kreikkaan heiluttaa markkinoita maailmanlaajuisesti."
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Aasian pörssikurssit laskivat maanantaiaamuna Kreikan kriisin takia.

Australian pörssissä kurssit laskivat ensimmäisen tunnin aikana kaksi prosenttia. Se merkitsee, että osakkeiden arvosta suli pois 35 miljardia Australian dollaria eli noin 24 miljardia euroa.

– Valitettavasti tästä tulee huonoin päivä ehkä kahteen tai kolmeen vuoteen. Mikään ei ole turvassa, paitsi ehkä kulta, sanoo markkina-analyytikko Evan Lucas brittilehti the Guardianissa.

Tokion pörssin Nikkei 225 -indeksi puolestaan laski maanantaina kaksi prosenttia viime viikon päätöslukemista. Kiinan keskuspankki päätti viikonloppuna, että se leikkaa ohjauskorkoaan. Kiinan pörssissä kurssit nousivat ensin kaksi prosenttiyksikköä, mutta putosivat sen jälkeen yhden.

Euron kurssi heikkeni dollariin nähden. Yhdellä eurolla saa noin 1,09 dollaria. Euron kurssi japanin jeniin nähden laski kaksi prosenttia. Kullan hinta nousi 0,7 prosenttia.

– Spontaani turhautuminen Kreikkaan heiluttaa markkinoita maailmanlaajuisesti. Se saattaa jatkua muutamia päiviä, sanoo analyytikko Nicholas Smith Wall Street Journalissa.

Euromaat eivät päässeet viikonloppuna sopuun Kreikan lainaohjelman jatkosta. Kreikan pitäisi tiistai-iltaan mennessä maksaa Kansainväliselle valuuttarahastolle 1,5 miljardin euron lainaerä, mutta on epävarmaa, on Kreikalla tarvittavat rahat.

Kreikan pääministeri Alexis Tsipras ilmoitti perjantain ja lauantain välisenä yönä, että maa järjestää kansanäänestyksen lainaohjelman ehdoista. Äänestys järjestetään ensi sunnuntaina.

Euromaat ilmoittivat, että Kreikan nykyinen lainaohjelma päättyy tiistai-iltana, eikä jatkosta ole sovittu. Näin ollen Kreikka ei voisi enää ensi sunnuntaina äänestää lainaohjelman ehdoista, koska ohjelmaa ei olisi enää olemassa.

Kreikan pankit ja pörssi ovat kiinni maanantaina, ja pääomaliikkeitä rajoitetaan toistaiseksi. Kreikkalaiset voivat nostaa automaateista käteistä korkeintaan 60 euroa per henkilö.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)