Suomen Yrittäjät haluaa yritykset sote-palveluiden tuottajiksi – "kaikkien päästävä mukaan"

Suomen Yrittäjien mukaan maakunnista pitää muokata elinkeinopolitiikan kehittäjiä ja yrittäjät on päästettävä sote-palveluiden tuottajiksi.

  • LKS 20151013 - Suomen yrittäjät pääkonttori Helsingin Mannerheimintiellä 16. syyskuuta 2015. LEHTIKUVA / VESA MOILANEN

    Suomen Yrittäjät julkisti torstaina mallinsa sote- ja maakuntauudistukseen.

    ()

Valmistelussa oleva sosiaali- ja terveyspalvelu- ja maakuntauudistus vaikuttaa suoraan yritysten toimintaedellytyksiin. Mullistavinta ja samalla tärkeintä uudistuksessa on valinnanvapauden tuominen sote-palveluihin, toteaa Suomen Yrittäjät tiedotteessaan.

Suomen Yrittäjät julkisti torstaina mallinsa sote- ja maakuntauudistukseen. Raportti käsittelee uudistusta neljästä eri näkökulmasta: maakunnan elinkeinopoliittiset tehtävät, sosiaali- ja terveyspalvelujen järjestäminen, verotus ja rahoitus sekä julkiset hankinnat.

Hallitus linjasi marraskuussa että, perustason sosiaali- ja terveyspalveluissa tulee toteuttaa täydellinen valinnanvapaus. Yrittäjien mukaan se on koko sote-uudistuksen suurin mullistus. Perusperiaate valinnanvapaudessa on, että raha seuraa asiakasta hänen itse valitsemaansa hoitopaikkaan.

Yrittäjien mielestä keskeistä on lisätä palveluiden käyttäjien ja järjestäjän vaikutusvaltaa niin, että ne yhdessä ohjaavat tuottajia tehostamaan ja kehittämään toimintaansa koko ajan.

– Jotta tämä onnistuu, kaikkien sote-palvelujen tuottajien omistuspohjasta riippumatta pitää olla samalla viivalla. Asiakas valitsee, kenen tarjoamia palveluja hän käyttää, ja rahoitus palvelujen tuotantoon tulee asiakkaan mukana, toteaa raportin valmistelussa mukana ollut Suomen Yrittäjien työvaliokunnan jäsen, lääkäriyrittäjä Kari Varkila.

Yrittäjien raportissa esitellään yksityiskohtaisempi ehdotus valinnanvapauden toteuttamisesta: Ottamalla kotimaiset pk-yritykset mukaan sote-tuottajiksi nopeutetaan kansalaisten pääsyä palveluihin ja parannetaan laatua samalla, kun kilpailua hyödyntämällä kustannuskehitys kääntyy kestävämpään suuntaan.

Suomen Yrittäjien varatoimitusjohtaja Anssi Kujalan mukaan maakunnista ei saa tehdä passiivisia toimijoita, jotka vain jakavat julkisia varoja tai hoitavat lupabyrokratiaa.

Yrittäjien mukaan maakunnilla pitää olla valtaa ja vastuuta omasta toiminnastaan niin, että ne itse hyötyvät toimintansa kustannustehokkuudesta.

– Vero- ja rahoitusratkaisun pitää kannustaa maakuntia ja myös kuntia tekemään sellaista elinkeinopolitiikkaa, joka luo työtä ja talouskasvua – siis elinvoimaa koko alueelle, Kujala toteaa.

Sote- ja maakuntauudistuksessa luodaan maakuntia, joille siirtyy nykyisten maakuntaliittojen tehtävät ja osa ELY-keskusten tehtävistä.

Yrittäjien mukaan uudistus tehoaa parhaiten, jos samassa yhteydessä koko yrityspalvelujärjestelmää ja eri tahojen tuottamia palveluita tarkastellaan kokonaisuutena.

– Kaikki maakuntien järjestämisvastuulla olevat yrityspalvelut tulee tuottaa ensisijaisesti monituottajamallilla – esimerkiksi työvoimapalveluita tuottavat sekä julkinen että yksityinen sektori, Kujala kertoo.

Arvoisa kommentoija, kunnioitathan hyviä tapoja. Terävä kritiikki on sallittua. Henkilökohtaiset tai kansanryhmien solvaukset ja ihmisarvon loukkaukset poistamme. Voimasanojen käyttöä tai alatyyliä kohtaan meillä on nollatoleranssi. Emme voi myöskään julkaista ulkopuolisia linkkejä. Pysy asiassa.