Verkkouutiset

WWF:n edustaja Ylelle: Vedestä tulossa maailman suurin talousriski

Maapallon pinta-alasta 70 prosenttia on vettä, mutta maailman väkiluvun kasvaessa vedestä on tulossa talousriski, Yle kertoo.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Väkiluvun lisääntyessä vedestä uhkaa tulla pulaa. Ja silloin veden hinta nousee. Teollisuus on nyt herännyt veden riittävyyden ja kustannusten kasvun uhkaan. Maailman Luonnon Säätiön WWF:n kansainvälisen vesiohjelman johtaja Stuart Orr kertoo, että maailman merkittävimmät toimitusjohtajat arvioivat, että vedestä tulee maailman suurin talousriski seuraavien 15 vuoden aikana.

Ensimmäisenä veden vähenemiseen on havahtunut ruoka- ja juomateollisuus, jotka käyttävät paljon vettä. Pahimpien vesiriskien kanssa painii kaivosteollisuus, koska ne eivät voi valita sijaintiaan.

– Kymmenen prosenttia pääomamenoista kaivosalan yrityksessä voi kulua vain sen varmistamiseen, että on vettä. Se on valtava määrä rahaa. Osakkeenomistajat eivät pidä sellaisista menoista, Orr sanoo.

Suomessa vesiriski tunnetaan yleisesti huonosti, arvioi Aalto-yliopiston tutkijatohtori Suvi Sojamo. Sojamon mukaan Suomen sisäisten toimintojen vesiasiat ovat perinteisesti hyvällä mallilla. Mutta on kysymysmerkki, mitä tapahtuu kansainvälisessä arvo- ja tuotantoketjussa.

Suomalaisetkin yritykset voivat säästää miljoonia euroja vain järjestämällä vedenkäyttönsä uudelleen. Näin teki Metsä-Board. Yrityksessä laitettiin painopiste vesiin ja jäteveden käsittelyyn, minkä seurauksena alkoi löytyä yllättäviä säästökohteita. Nyt koko yrityksen tasolla energiankäytön tehostaminen on tuonut kymmenien miljoonien eurojen säästöt.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)