Verkkouutiset

”Neuvostoimperiumin lopullinen tuho” – Venäjän talous romahti ja vierastyöläiset lähtivät

Venäjän vierastyöläisten määrä on kääntynyt jyrkkään laskuun talouden romahduksen ja vierastyöläisiä koskevien sääntöjen kiristämisen seurauksena.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Venäjä on viime vuosina vetänyt puoleensa paljon vierastyöläisiä entisistä neuvostotasavalloista. Venäjän vetovoima vierastyöläisten keskuudessa on ollut Moskovan hallinnon luotettavin instrumentti koko alueen integraatiopolitiikassa.

Venäjä on kuitenkin nyt menettänyt sekä siirtotyöläiset että vetovoimansa talouden romahduksen ja maahanmuuton rajoittamisen seurauksena, toteaa politiikan analyytikko Semyon Novoprudsky Gazeta-lehden julkaisemassa kirjoituksessa.

Siirtotyöläisten lähteminen ja heidän epätodennäköinen paluunsa merkitsee Novoprudskyn mukaan ”neuvostoimperiumin lopullista tuhoutumista”. Samaan aikaan moni haluaa kuitenkin palauttaa neuvostojärjestelmän osittain ennalleen, mikä käy ilmi esimerkiksi Ukrainassa käynnissä olevasta kriisistä.

Venäläismediassa käsiteltiin paljon vierastyöläisten vaikutusta venäläiseen yhteiskuntaan ennen Krimin laitonta liittämistä Venäjään ja interventiota Ukrainaan. Mediassa pohdittiin, mitä hallituksen pitäisi tehdä vierastyöläisille. Moni pelkäsi, että vierastyöläiset ylikansoittavat venäläiskaupungit.

Tämä johti Novoprudskyn mukaan vainoihin ja vaatimuksiin vierastyöläisten kotiin lähettämiseksi. Talouden sakatessa ja ruplan arvon romahtaessa Venäjän työmarkkinat kuitenkin menettivät arvonsa vierastyöläisille.

”Ukrainalaiset vierastyöntekijät käänsivät nopeasti katseensa Puolaan ja muihin EU-maihin; tadžikit ja uzbekit jäivät mieluummin kotimaihinsa tai lähtivät Kazakstaniin.”

Myös korkeamman koulutuksen omaavat maahanmuuttajat lähtivät muualle sen jälkeen, kun ”Venäjä ei enää pystynyt maksamaan heille lupaamiaan palkkoja”.

Venäjän viranomaiset myös kiristivät siirtotyöläisiä koskevia sääntöjä samaan aikaan, kun talous alkoi syöksyä. Siten vierastyöläisten määrä kääntyi jyrkkään laskuun pitkäksi aikaa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)