Verkkouutiset

Venäjälle ennustetaan painajaismaista syksyä – talous ajautuu yhä pahempaan kaaokseen

Venäläisanalyytikon mukaan Venäjän hallinto pahentaa talouskriisiä leikkaamalla sosiaalimenoja ja sivuuttamalla rakenteelliset uudistukset.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

– Venäjän hallinto heittää bensaa liekkeihin ja pahentaa maan talouskriisiä leikkaamalla sosiaalimenoja ja eläkkeitä, koska kriisin pääongelma on kulutus- ja investointikysynnän lasku, kirjoittaa talousanalyytikko, kolumnisti Aleksei Mikhailov profile.ru-uutissivuston julkaisemassa analyysissa.

Mikhailov muistuttaa, että hallinto ei voi leikata energiasektorille suunnattuja menoja, koska sektori on sidottu tiukasti presidentti Vladimir Putiniin. Asevoimien varustelu puolestaan estää puolustusbudjetin leikkaukset. Venäjälle asetettujen sanktioiden vuoksi maa ei myöskään kykene houkuttelemaan ulkopuolisia investointeja.

Siten presidentti Putinin hallinto siirtää taakan kansalaisten niskoille, mikä vähentää kysyntää ja pahentaa tilannetta ennestään.

Mikhailovin mukaan Venäjää odottaa lähitulevaisuudessa kolme ulkoista haastetta ja useita sisäisiä ongelmia, jotka pahentavat Venäjän tilannetta huomattavalla tavalla.

1. Iranin ydinohjelman ratkaisu on jo ajanut öljyn hintoja alas ja kauppasaarron lopettaminen alentaa hintoja entisestään.

2. Yhdysvaltain keskuspankki FED aloittaa korkojen nostamisen syyskuussa, minkä seurauksena Yhdysvaltoihin virtaa yhä enemmän pääomaa.

3. Kreikka eroaa todennäköisesti euroalueesta, minkä seurauksena Venäjän valuuttavarantojen arvo alenee.

Mikhailovin mukaan Venäjän talouskriisin taustalla on pääosin rakenteelliset ongelmat. Hallinto ei ole onnistunut parantamaan Venäjän kilpailukykyä eikä lisäämään hallinnon läpinäkyvyyttä.

– On selvää, että viime vuosien aikana Venäjä on kulkenut täysin päinvastaiseen suuntaan, Mikhailov toteaa Window on Eurasian englanninkielisessä käännöksessä.

– Talouden hidas kasvu ja pääomien voimakas virtaaminen rajojen ulkopuolelle johtuu rakenteellisista ongelmista, ja tämä kehityskulku alkoi kauan ennen talouspakotteiden asettamista ja öljyn hintojen laskua.

Mikhailovin mukaan Venäjä jatkaa normaalin markkinatalouden vastaisella linjallaan siitä huolimatta, että talouskriisi jatkuu edelleen.

– Valtio kiristää otettaan yhteiskunnan eri sektoreista monopolisoimalla markkinoita ja yhtiöitä viranomaisten suoraan valvontaan. Tämä ei luo pohjaa uudelle talouskasvulle.

Mikhailov ennustaa, että keskuspankille tulee syksyn ja talven aikana tukalat oltavat.

– Inflaatio kasvaa ja ruplan vaihtokurssi putoaa. Tämä tapahtuu hyvin todennäköisesti terävinä piikkeinä samalla tavalla kuin viime talvena.

Lue myös: Venäjän kaasujätin tuotanto on romahtamassa – iso lovi valtiolle

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)