Verkkouutiset

Hallitus ei ryhdy uusiin toimenpiteisiin EU-taloussääntöjen rikkomisen johdosta

Valtioneuvosto toteaa periaatepäätöksessään, että aiemmin päätetyt rakenteelliset toimenpiteet täytyy laittaa täysimääräisesti toimeen.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Valtioneuvoston periaatepäätöksen mukaan ”julkisen talouden rakenteellisessa rahoitusasemassa on keskipitkän aikavälin tavoitteen saavuttamista vaarantava merkittävä poikkeama.

Kyse on Euroopan unionin sopimuksista, joiden mukaan jokaisen valtion on asetettava itselleen keskipitkän aikavälin tavoite rakenteelliselle alijäämälle. Suomi on vakausohjelmassaan asettanut tavoitteeksi 0,5 prosenttia suhteessa bruttokansantuotteeseen. Jos alijäämä ylittää prosentin rajan on kyse merkittävästä poikkeamasta.

Valtiovarainministeriön syyskuussa julkaiseman taloudellisen katsauksen arvion mukaan rakenteellinen alijäämä painuu jo tänä vuonna 1,2 prosenttiin ja kasvaa ensi vuonna 1,3 prosenttiin. Merkittävä poikkeama säilyy vielä vuonna 2016, jolloin rakenteelliseksi alijäämäksi arvioidaan 1,2 prosenttia.

Hallitus aikoo vastata merkittävään poikkeamaan toteuttamalla aiemman suunnitelman mukaisesti julkisen talouden kestävyysvajetta umpeen kurovat toimet, joista on päätetty rakennepoliittisessa ohjelmassa. Näihin toimiin sisältyy kuntatalouden tasapainottaminen, julkisen palvelutuotannon tuottavuuden parantaminen, työurien pidentäminen erityisesti eläkeratkaisulla, rakenteellisen työttömyyden alentaminen sekä tuotantopotentiaalin nostaminen.

EU:n komissio arvioi Suomen talouspoliittisten tavoitteiden toteutumista seuraavan kerran lokakuussa. Kuitenkin vasta ensi kevään jälkikäteisessä tarkastelussa on vaarana, että Suomi saa komissiolta varoituksen merkittävän alijäämän johdosta. Jos Suomi ei sen jälkeenkään noudata sille annettuja suosituksia, on lopulta vaarana, että Suomi joutuisi maksamaan sanktioita.

Hallituksen keväistä tilannetta saattavat kuitenkin helpottaa mahdollinen suhdanteesta johtuva talouden supistuminen, joka otetaan huomioon keskipitkän aikavälin tavoitteessa sekä se, että EU:n tilastouudistus on vaikuttanut arvioon rakenteellisesta jäämästä.

Hallituksen periaatepäätöksessä todetaan, että ”vuoden 2015 keväällä pidettävien eduskuntavaalien jälkeen muodostettavan hallituksen ohjelmassa joudutaan seuraavan kerran arvioimaan tilannetta ja mahdollista uusien toimenpiteiden tarvetta”.

Valtioneuvosto päätti torstain istunnossaan myös alustavan talousarviosuunnitelman toimittamisesta komissiolle.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)