Verkkouutiset

Suomen Venäjän-vienti saattaa puolittua – ”Tuntuu hyvin kipeästi”

Teknologiateollisuuden pääekonomisti Jukka Palokangas arvioi, että Euroopan unionin uudet talouspakotteet Venäjää vastaan saattavat jopa puolittaa Suomen Venäjän-viennin.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Venäjän osuus Suomen viennistä on ollut pitkään noin 10 prosenttia.

– Jos ajatellaan tämänhetkistä kehityskulkua, ja tiedetään, miten vaikutukset teollisuuteen tulevat aina rahoitusmarkkinoiden kiristymisen kautta, niin on ennakoitavissa, että Venäjän osuus Suomen viennistä putoaa noin viiteen prosenttiin, Teknologiateollisuuden pääekonomisti Jukka Palokangas sanoi tiedotustilaisuudessa keskiviikkona.

Palokangas kuvasi tilannetta hyvin vakavaksi Suomen kannalta, koska suomalaisten yritysten on myös mietittävä, missä määrin ja mistä ollaan valmiita ottamaan riskejä.

Euroopan unioni päätti tiistaina asettaa uusia talouspakotteita Venäjää vastaan Ukrainan kriisin johdosta. Uudet pakotteet kohdistuvat rahoitusmarkkinoille, asekauppaan ja öljyteollisuuteen.

Teknologiateollisuuden johtaja Mika Nykäsen mukaan suorat tuotteiden kauppaan kohdistuvat sanktiot eivät vaikuta Suomen teknologiateollisuuden Venäjän-kauppaan laajassa mittakaavassa, joskin saattavat koskettaa yksittäisiä yrityksiä.

– Meidän arviomme on se, että ennen kaikkea rahoitusmarkkinoihin kohdistuvat sanktiot tulevat olemaan ne, jotka pienellä viiveellä, mutta kaikkein tehokkaimmin vaikeuttavat myös meidän jäsenyritysten vientiä Venäjälle, Nykänen sanoi tiedotustilaisuudessa.

Nykänen kuvaa pakotteita merkittäviksi.

– Jos yritysten rahoitus vaikeutuu Venäjällä voimakkaasti, niin heidän kyky tehdä investointeja vaikeutuu hyvin olennaisella tavalla, ja silloin nimenomaan meidän vientirakenteessa se tuntuu hyvin kipeästi, Nykänen sanoi.

Rahoitus on jo vaikeutunut

Teknologiateollisuuden toimitusjohtaja Jorma Turusen mukaan alan yritykset ovat raportoineet jo tähän mennessä, että venäläisten asiakkaiden rahoituksen saanti on vaikeutunut. Osittain se johtuu Venäjällä jo aiemmin käynnistyneestä taantumasta. Kuitenkin Turunen kertoo, että yrityksillä alkaa olla huolta siitä, saadaanko rahoja pois Venäjältä.

– Pidemmän tähtäimen uhka on se, että kääntyvätkö venäläiset kiinalaisten puoleen rahoitusasioissa, Turunen sanoi.

Hänen mukaansa se saattaisi vaikuttaa myös teknologiateollisuuden tuotteiden kysyntään, sillä kiinalaisilla on tapana paketoida rahoitus ja omien teollisuustuotteiden kauppa.

Mika Nykänen arvioi, että rahoitusmarkkinoihin kohdistuvien sanktioiden vaikutukset alkavat näkyä Suomessa syksyllä.

– Jos kyky investoida ja rahoittaa investointeja Venäjällä heikkenee, sillä tulee olemaan laajat ja vakavat seuraukset, Nykänen kiteytti.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)