Verkkouutiset

Talouselämä: EKP:n elvytys auttanut Suomen taloutta kasvamaan

Yksityinen kulutus on lisääntynyt, eikä rahaa kannata enää makuuttaa pankkitilillä.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Euroopan keskuspankki (EKP) aloitti määrällisen elvytyksen joulukuussa 2015. Sittemmin ratkaisua on kritisoitu voimakkaasti. Laajamittainen valtionvelkakirjojen osto keskuspankin taseeseen on painanut korkoja alas ja vapauttanut rahaa liikkeelle.

Talouselämän mukaan tuore analyysi paljastaa elvytyksen pönkittäneen inflaation ohella myös reaalista talouskasvua.

– EKP:n tekemien päätösten ennakoidaan kasvattavan Suomen bruttokansantuotetta parhaimmillaan noin 0,5 prosenttia. Laajennetulla osto-ohjelmalla on ollut merkittävä positiivinen vaikutus Suomen makrotalouden kehitykseen, arvioivat Suomen Pankin tutkijat tuoreessa raportissaan.

Yksityinen kulutus on lisääntynyt. Matalan korkotason vuoksi rahaa ei kannata enää makuuttaa pankkitileillä. Myös asuntolainojen korkorasitus on keventynyt.

– Suomessa kevyt rahapolitiikka on välittynyt talouteen nopeasti, koska lainakantamme on pääosin vaihtuvakorkoista, toteaa Suomen Pankin ennustepäällikkö Juha Kilponen Talouselämän jutussa.

Suomen talous oli taantumassa vuodesta 2012 saakka. Vuoden 2015 alusta talous kuitenkin kääntyi kasvuun.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)