Verkkouutiset

Yrittäjien mukaan on toveripopulismia väittää yrittäjävähennystä kaverikapitalismiksi

Suomen Yrittäjien hallituksen mukaan yrittäjävähennys asettaa erilaiset yhtiömuodot verotuksessa enemmän samalle viivalle.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

– On toveripopulismia väittää yrittäjävähennystä kaverikapitalismiksi, toteaa Suomen Yrittäjien puheenjohtaja Jyrki Mäkynen viitaten yrittäjävähennyksestä julkisuudessa käytyyn keskusteluun.

– Vähennys toki hyödyttää myös enemmän ansaitsevia, mutta se on tärkeä tasokorjaus kaiken kokoisille yrityksille, joista erityisesti pienimmät ovat toimineet tähän asti usein vailla minkäänlaista kannustinta palkkatyöhön verrattuna.

Suomen Yrittäjien hallitus kannattaa yrittäjävähennystä ja katsoo sen asettavan erilaiset yhtiömuodot verotuksessa enemmän samalle viivalle.

– Se on ennen kaikkea tasavertaisuuskysymys eri yritysmuotojen välillä, Mäkynen toteaa tiedotteessaan

Pääministeri Juha Sipilän (kesk.) hallitus esittää, että vuoden 2017 alusta otetaan käyttöön uusi yrittäjävähennys. Vähennys olisi viisi prosenttia toiminimien, avointen yhtiöiden ja kommandiittiyhtiöiden tulosta. Käytännössä vähennys merkitsisi noin kahden prosentin kevennystä yrittäjien verotukseen.

Yrittäjät muistuttavat, että toiminimet, avoimet yhtiöt ja kommandiittiyhtiöt ovat jääneet jälkeen kannustavasta verokehityksestä. Vuonna 2014 yhteisövero laski 24,5 prosentista 20 prosenttiin.

Yrittäjien mukaan yhteisövero koskee vain osakeyhtiöitä eli toiminimet, avoimet yhtiöt ja kommandiittiyhtiöt eivät hyötyneet uudistuksesta. Sen sijaan viime hallituskaudella tehdyt pääomaveron kiristykset koskevat kaikkia yritysmuotoja.

Yrittäjien mukaan noin puolet pk-yrityksistä on elinkeinonharjoittajia ja henkilöyhtiöitä. Ne jäivät siis verotuksellisesti huonompaan asemaan kuin osakeyhtiöt.

Uudistus koskisi erityisesti yksinyrittäjiä

Verohallinnon tietojen mukaan Suomessa on noin 176 000 elinkeinoharjoittajaa – toiminimiä, avoimia yhtiöitä ja kommandiittiyhtiöitä. 77 prosentilla eli yli 135 000 yrityksellä vuotuinen verotettava tuotto on alle 30 000 euroa.

YEL-yrittäjien keskimääräisillä 47 000 euron tuloilla vähennys keventää yrittäjän verotusta noin 940 eurolla vuodessa. Yli 100 000 euron tuloilla toimivia yrityksiä on yrittäjävähennyksen piirissä vain noin 5000.

Suomen Yrittäjien hallituksen mukaan yrittäjävähennykselle ei ole syytä asettaa ylärajaa, koska kyse on eri yritysmuotojen saattamisesta paremmin samalle viivalle.

– Ei yhteisöveron alennustakaan kohdistettu eri suuruisena eri kokoisille yrityksille, Mäkynen muistuttaa.

Suomen Yrittäjät esitti yrittäjävähennyksen käyttöönottoa tavoiteohjelmassaan vuosille 2015 – 2019.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)