Verkkouutiset

Asiantuntija Ylelle LNG-terminaalista: Lisää polttoaineen saantikanavia edullisesti

Merkittävä nesteytetyn maakaasun eli LNG:n terminaali ja Viroon yltävä kaasuputki toisivat Suomen kaasumarkkinoille kilpailua, sanoo Antto Vihma Ulkopoliittisesta instituutista.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Suomen ja Viron periaatepäätös alueellisen LNG-terminaalin paikasta ja maita yhdistävän kaasuputken rakentamisesta on erittäin positiivinen uutinen, sanoo vanhempi tutkija Antto Vihma Ulkopoliittisesta instituutista.

– En keksi, että tämä olisi mistään pois tai mitenkään pahasta. Tämä monipuolistaa meille merkittävän polttoaineen saantikanavia ja tuo paljon kaivattua kilpailua, Vihma kertoo Yle Uutisille.

Sekä Suomeen että Viroon on tarkoitus rakentaa terminaali LNG:tä eli nesteytettyä maakaasua varten.

LNG-terminaalin ja kaasuputken rakentaminen ei ole vielä varmaa. Niiden rahoitus riippuu EU:n tuista, joista ei ole vielä päätöksiä.

Toistaiseksi kaikki Suomessa käytettävä maakaasu on tuotu putkea pitkin Venäjältä. Nesteytettyä maakaasua voidaan tuoda laivoilla terminaaleihin mistä tahansa.

– Voidaan tehdä sopimuksia esimerkiksi Qatariin, mahdollisesti Yhdysvaltoihin, Norjaan, tulevaisuudessa johonkin muuhun nesteytetyn maakaasun toimittajaan. Ja voidaan mahdollisesti saada maakaasua hieman parempaan hintaan. Tällaisia ennakkotapauksia on Euroopassa: kun kilpailua on lisätty, maakaasun hinta on myös saatu alaspäin, Vihma sanoo.

Vihman mukaan kilpailun lisääminen on ollut hyvin pitkään EU:n tavoitteena kaasuinfrastruktuurihankkeissa. Hän huomauttaa, että Suomi ja Viro hyötyisivät kaasuputkestaan energiaturvallisuuden kannalta erityisesti sen jälkeen, kun koko Baltian putkihanke valmistuu.

– Päästään isoihin kaasuvarastoihin mukaan. Sekä Latviassa että Liettuassa on mittavat kaasuvarastot.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)