Verkkouutiset

Euroryhmän Kreikka-neuvotteluissa ei taaskaan tulosta – seuraava kokous lauantaina

Euroryhmän Kreikka-kokous päättyi ilman tulosta.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Valtiovarainministeri Alexander Stubb (kok.) kertoo Twitterissä, että euromaiden valtiovarainministerien ja Kreikan lainaneuvottelut ovat päättyneet tältä päivältä.

Stubbin mukaan Kreikka ja lainoittajat, eli Euroopan unioni, Euroopan keskuspankki ja Kansainvälinen valuuttarahasto IMF jatkavat neuvotteluja.

Euroryhmän odotetaan kokoontuvan käsittelemään asiaa uudelleen lauantaina.

Euromaiden valtiovarainministerit neuvottelivat torstaina iltapäivällä Brysselissä Kreikan lainaohjelman tulevaisuudesta.

Sekä Kreikka että lainoittajat valmistelivat ehdotuksensa, joiden oli tarkoitus toimia euroryhmän kokouksen pohjana.

– Nyt on kaksi esitystä pöydällä. Yksi instituutioilta ja yksi Kreikalta. He eivät päässeet eilen yhteisymmärrykseen, Stubb totesi saapuessaan euromaiden valtiovarainministerien kokoukseen.

Esitykset pitävät Stubbin mukaan sisällään kysymyksiä, jotka liittyvät verotukseen, Kreikan saarien arvonlisäverotukseen ja maan puolustusmenoihin.

Julkisuuteen vuodettujen tietojen mukaan Kreikka ja sen lainoittajat ovat olleet erimielisiä Kreikan julkisen talouden tasapainottamistoimista.

Kreikka on esittänyt veronkorotuksiin liittyvä ratkaisuja eikä ole ollut valmis leikkaamaan menoja lainoittajien vaatimusten mukaisesti. Kreikka on muun muassa ehdottanut yritysverotuksen kiristämistä, kun taas lainoittajat painottavat arvonlisäverotuksen korotusta.

Lainoittajat ovat myös vaatineet, että Kreikka toteuttaa eläkeuudistuksen heti sopimuksen astuttua voimaan. Keskimääräinen eläkeikä olisi tarkoitus nostaa lähemmäs 67 vuotta.

Kreikan on maksettava ensi tiistaina 1,6 miljardin euron maksuerä Kansainväliselle valuuttarahastolle IMF:lle. Samana päivänä umpeutuu myös Kreikan nykyinen hätälainaohjelma. Kreikka ei selviä maksuistaan ilman tukea ja sitä uhkaa ajautuminen maksukyvyttömyyteen.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)