Verkkouutiset

”Kaksi esitystä pöydällä” – euroryhmä keskustelee Kreikan ja lainoittajien ehdotuksista

Sekä Kreikka että lainoittajat ovat valmistelleet ehdotuksensa, joiden on tarkoitus toimia euroryhmän kokouksen pohjana.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

– Nyt on kaksi esitystä pöydällä. Yksi instituutioilta ja yksi Kreikalta, eli he eivät päässeet eilen yhteisymmärrykseen. Nyt käymme sitten keskustelua tästä, totesi Suomen valtiovarainministeri Alexander Stubb (kok.) saapuessaan euromaiden valtiovarainministerien kokoukseen.

Euromaiden valtiovarainministerit neuvottelevat Brysselissä Kreikan lainaohjelman tulevaisuudesta.

– Katsotaan nyt miten tässä käy. Mutta nyt on ainakin ensimmäistä kertaa esitys pöydällä, joskin niitä on kaksi ja niissä on aika suuria eroja.

Esitykset pitävät Stubbin mukaan sisällään kysymyksiä, jotka liittyvät verotukseen, Kreikan saarien arvonlisäverotukseen ja maan puolustusmenoihin.

Stubb on todennut varautuvansa pahimpaan.

– Toistaiseksi pahin on se, että jatketaan huomenna. Kyllä tämä prosessi vielä jatkuu.

Stubb ei osannut vielä kertoa, siirtyvätkö neuvottelut myöhemmin torstaina kokoontuvien EU-maiden johtajien huippukokoukseen.

– Me varmaan kuulemme, että siirtyykö vai ei. Uskon, että päämiehet eivät halua tätä omalle pöydälleen. Mutta voisin hyvin kuvitella, että on tiettyjä pääministereitä tai ainakin yksi, joka haluaa asiasta keskustella, Stubb sanoi viitaten Kreikan pääministeri Alexis Tsiprakseen.

Julkisuuteen vuodettujen tietojen mukaan Kreikka ja sen lainoittajat ovat olleet erimielisiä Kreikan julkisen talouden tasapainottamistoimista.

Kreikka on esittänyt veronkorotuksiin liittyvä ratkaisuja eikä ole ollut valmis leikkaamaan menoja lainoittajien vaatimusten mukaisesti. Kreikka on muun muassa ehdottanut yritysverotuksen kiristämistä, kun taas lainoittajat painottavat arvonlisäverotuksen korotusta.

Lainoittajat ovat myös vaatineet, että Kreikka toteuttaa eläkeuudistuksen heti sopimuksen astuttua voimaan. Keskimääräinen eläkeikä olisi tarkoitus nostaa lähemmäs 67 vuotta.

Kreikan on maksettava ensi tiistaina 1,6 miljardin euron maksuerä Kansainväliselle valuuttarahastolle IMF:lle. Samana päivänä umpeutuu myös Kreikan nykyinen hätälainaohjelma. Kreikka ei selviä maksuistaan ilman tukea ja sitä uhkaa ajautuminen maksukyvyttömyyteen.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)