Verkkouutiset

Veronmaksajien Lehtinen Kauppalehdessä: Veronkorotusten noidankehä katkaistava

Veronmaksajien keskusliiton Teemu Lehtisen mielestä seuraavan hallituksen tärkein tehtävä on kääntää veronkorotuksilla synnytetty noidankehä myönteiseksi kierteeksi, kertoo Kauppalehti.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

– Uusi startti löytyy vero- ja palkkamaltin yhdistelmästä. Se varmistaa, että ostovoima ei enää laske, vaan mieluummin vähän kasvaa. Samalla Suomen kilpailukyky elpyy. Kun luottamus näkymiin vähitellen paranee, pyörät lähtevät liikkeelle, Veronmaksajien keskusliiton toimitusjohtaja Teemu Lehtinen perustelee Kauppalehdessä.

Lehtisen mielestä ansiotuloverotusta pitäisi keventää seuraavalla vaalikaudella 1–2 miljardilla eurolla.

– Selkeä suunnanmuutos pitäisi ilmoittaa hallitusohjelmassa, mutta kevennykset toteuttaa vähitellen vuosittain, Lehtinen linjaa.

Mitoitus on varovaisempi kuin Martti Hetemäen verotyöryhmän esitys, jota pääministeri Alexander Stubb (kok.) asettui kannattamaan aiemmin tänä syksynä. Veroryhmä suositteli jo syksyllä 2010 kahden miljardin palkkaveron kevennystä.

Lehtisen mielestä veronkevennysten pitäisi painottua keskituloisille, jotka pitävät pitää yllä ostovoimaa. Pienituloisetkin saavat osuutensa, jos työtulovähennystä nostetaan. Lehtisen mielestä Kataisen hallituksen suurituloisille asettama solidaarisuusvero kannattaisi poistaa heti seuraavan vaalikauden alussa, jos työntekoa ja osaajia halutaan motivoida.

Lehtinen ei usko rajuun painopisteen siirtoon työn verotuksesta kulutuksen verotukseen, koska nykyhallitus on jo toteuttanut lähes kaikki Hetemäen veroryhmän esittämät kulutusverojen korotukset. Vain arvonlisäverossa korotukset jäivät puolitiehen. Lehtisen mukaan tuleva hallitus voi tarvittaessa nostaa kaikkia arvonlisäverokantoja enintään yhdellä prosenttiyksiköllä.

– Tämä voitaisiin toteuttaa vain osana kokonaisuutta, jossa palkkaverojen kevennys olisi kiristystä huomattavampi. Muuten ostovoima ei kasvaisi.

Lehtinen ei kannata alempien verokantojen nostoa yleisen alv:n tasolle, koska tarkoitus on edistää kulutusta ja tukea yksityisiä palveluja.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)