Verkkouutiset

Yksi maa on euroalueen valonpilkahdus

Siinä missä muiden euroalueiden maiden teollisuustuotanto on hiipumassa nollakasvuun, Irlannin tuotanto kasvaa vauhdilla.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Irlannin teollisuustuotanto kasvaa ostopäällikköindeksin perusteella vauhdikkaimmin sitten vuoden 1999. Sen sijaan muu euroalue on käytännössä hyydyksissä.

Markit Economics julkaisi maanantaina lopulliset elokuun euroalueen ostopäällikköindeksien lukemat. Koko euroalueen teollisuustuotannon ostopäällikköindeksin lukema oli 50,7, mikä on alhaisin lukema 13 kuukauteen.

Yli 50 lukema tarkoittaa kasvua. Pienempi lukema tarkoittaa tuotannon supistumista. Uusin lukema on alhaisin yli vuoteen.

Ainoastaan Irlannin 57,3 lukema osoittaa vahvaa teollisuustuotannon kasvua. Lukema on korkein lukema Irlannille noin 15 vuoteen. Myös toinen euroalueen kriisirahastoihin turvautuneen maan teollisuustuotanto kasvaa vielä kohtuullisella tasolla. Kyseessä on Irlannin tapaan tehokkaita rakenteellisia uudistuksia ja budjettileikkauksia läpivienyt Espanja. Sen lukema elokuussa oli 52,8. Toisaalta Espanjan lukeman trendi on vähenevä.

Sen sijaan Ranskan lukema, 46,9, on huolestuttavan alhainen, ja tarkoittaa supistuvaa tuotantoa. Saksan vahva kasvukin alkaa hyytyä, sillä lukema oli nyt 51,4, alhaisin lukema 11 kuukauteen.

– Ranska on todellinen huolenaihe, kun sen teollisuustuotanto supistuu nopeimpaan tahtiin sitten toukokuun 2013. Myös Italia on vajonnut vahvasta kasvusta pysähdyksen tilaan, sanoo Markitin vanhempi ekonomisti Rob Dobson.

Euroalueen inflaatio on supistunut 0,3 prosenttiin elokuussa. Deflaation uhatessa asiantuntijat odottavat, missä vaiheessa Euroopan keskuspankki aikoo reagoida, ja ottaa käyttöön suorat arvopapereiden ostot.

EKP:n pääjohtaja Mario Draghin odotetaan paljastavan tarkempia suunnitelmia ja aikatauluja arvopapereiden osto-ohjelmasta korkokokouksessa torstaina.

Arvopapreiden osto tarkoittaisi samanlaista suoraa rahan tarjonnan lisäämistä, mitä Yhdysvallat ja Iso-Britannia ovat harjoittaneet niin sanottujen quantitative easing -ohjelmien myötä.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)