Verkkouutiset

Julkisyhteisöjen alijäämä ylitti EU:n viitearvon

Tilastokeskuksen Eurostatille raportoimien ennakkotietojen mukaan julkisyhteisöjen alijäämä oli viime vuonna 3,2 prosenttia suhteessa bruttokansantuotteeseen.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Ennakkotietojen mukaan alijäämä ylitti näin EU:n vakaus- ja kasvusopimuksen mukaisen viitearvon, joka on kolme prosenttia suhteessa bruttokansantuotteeseen. Julkisyhteisöjen EDP-velka eli sulautettu bruttovelka sen sijaan pysyi 60 prosentin viitearvon alapuolella, ja oli 59,3 prosenttia suhteessa bruttokansantuotteeseen vuonna 2014.

Viime vuonna julkisyhteisöjen alijäämä eli kansantalouden tilinpidon mukainen nettoluotonotto oli 6,4 miljardia euroa. Vuoden 2014 alijäämä tarkentui 535 miljoonaa euroa pienemmäksi verrattuna maaliskuun alussa julkaistuihin kansantalouden tilinpidon ennakkotietoihin.

Vuoteen 2013 verrattuna julkisyhteisöjen alijäämä kasvoi viime vuonna 1,3 miljardia euroa. Valtionhallinnon alijäämä kasvoi edellisvuodesta 173 miljoonaa euroa ja paikallishallinnon 279 miljoonaa euroa.

Sosiaaliturvarahastot jakaantuvat työeläkelaitoksiin ja muihin sosiaaliturvarahastoihin. Työeläkelaitosten ylijäämä pieneni edellisvuosien tapaan, nyt 252 miljoonalla eurolla. Muut sosiaaliturvarahastot olivat alijäämäisiä ensimmäistä kertaa vuoden 2009 jälkeen. Niiden rahoitusasema heikkeni 609 miljoonaa euroa edellisvuodesta ja oli -584 miljoonaa euroa vuonna 2014. Tähän vaikutti eniten työttömyysmenojen kasvu.

Julkisyhteisöjen sulautettu bruttovelka eli EDP-velka oli viime vuoden lopussa 121,1 miljardia euroa. Vuonna 2013 EDP-velka oli yhteensä 112,7 miljardia euroa, eli velka kasvoi 8,4 miljardia vuonna 2014.

Valtionhallinnon osuus sulautetun velan kasvusta oli 6,6 miljardia euroa, paikallishallinnon 1,5 miljardia ja sosiaaliturvarahastojen 0,3 miljardia.

EU:n tilastoviranomainen Eurostat tarkastaa jäsenmaiden raportoimia alijäämä- ja velkatietoja seuraavien viikkojen aikana. Sen seurauksena Tilastokeskuksen raportoimiin tietoihin voi tulla muutoksia.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)