Verkkouutiset

Zyskowicz: rattijuopoille pikakäsittely – 7 000 turhaa juttua poistuisi

Konkarikansanedustaja löytää säästökohteita oikeuslaitoksesta.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Kansanedustaja Ben Zyskowicz (kok.) ehdottaa, että rattijuopumukset tulee käsitellä samalla tavoin kuin ylinopeussakot rangaistusmääräysmenettelyssä. Tälläin juttu ei mene automaattisesti käräjäoikeuteen.

– Uudistus poistaisi käräjäoikeussaleista vuositasolla noin 7000 juttua, joka on noin 10 prosenttia kaikista käräjäoikeuksien rikosjutuista, Zyskowicz laskee.

Hän on laatinut kahdeksan kohdan listan, joka toteuttamalla oikeuslaitosten työkuormaa voitaisiin vähentää. Hän lähettää ehdotuksensa erityisesti oikeusministeri Anna-Maja Henrikssonille (r.), joka on perännyt kokoomuksen kantaa oikeuslaitoksen säästöihin.

Zyskowicz toteaa, että oikeusjutut voidaan ratkaista ilman syytetyn läsnäoloa, jos rangaistus on korkeintaan kolme kuukautta vankeutta. Raja voitaisiin hänen mielestään nostaa 12 kuukauteen.

Hän ihmettelee myös nykykäytäntöä, jossa poliisin tulee ilmoittaa epäillylle, että tämä voi valittaa kotietsinnästä tuomioistuimelle.

– Tämä turhia oikeusjuttuja provosoiva nimenomainen ilmoitusvelvollisuus tulee poistaa. Ei poliisilla ole nimenomaista velvollisuutta rikoksen uhrillekaan antaa oikeudellista neuvontaa.

Hänen mielestään rikollisten maastakarkotus sisältää lukuisia valitusmahdollisuuksia, ”joita käytännössä jokainen konna käyttää”. Hänen mielestään ulkomaalaiset vangit, useimmiten virolaiset, tulisi lähettää nykyistä useammin kotimaahansa kärsimään tuomioitaan.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)