Ylen gallup: SDP nousussa, hallituspuolueet laskussa

Suurin oppositiopuolue SDP on kasvattanut suosioitaan, kertoo Ylen teettämä mielipidemittaus. Hallituspuolueiden suosio on laskenut.

  • LKS 20151218 - Kokoomuksen kansanedustaja Eero Lehti (edessä kesk.) sekä muut kollegat eduskunnan syyskauden viimeisessä täysistunnossa Helsingissä 18. joulukuuta 2015. Eduskunta jää istunnon jälkeen joulutauolle. LEHTIKUVA / ANTTI AIMO-KOIVISTO

    Helmikuussa hallituspuolueiden kannatuslasku jatkui, opposition kasvoi.

    ()

Ylen kannatuskyselyn mukaan helmikuussa hallituksen yhteenlaskettu kannatus oli 47 prosenttia. Alamäki alkoi marraskuussa.

Hallitusvastuu näyttää syöneen eniten perussuomalaisia. Eduskuntavaaleissa puolueen kannatus oli vielä 17,7 prosenttia. Siihen verrattuna suosiosta on sulanut lähes puolet, sillä perussuomalaisia kannatus oli helmikuussa 9,0 prosenttia. Edellisestä mittauksesta takapakkia on 0,8 prosenttiyksikköä.

Taloustutkimuksen tutkimusjohtaja Jari Pajusen mielestä suurin muutos on äänestäjien hämmennys. Vain 58,3 prosenttia halusi kertoa, mitä puoluetta äänestää. Osa etsii nyt puoluetta.

Pääministeripuolue keskustan kannatus on laskenut kesästä lähtien. Vielä elokuussa keskustan kannatus oli vielä korkeammalla kuin eduskuntavaaleissa (21,1 prosenttia). Elokuun mittauksessa suosio oli 23 prosenttia. Nyt kannatus oli 20,7 prosenttia.

Kokoomukselle mitattiin helmikuussa 16,9 prosentin kannatus, jolla yltää silti kolmanneksi suurimmaksi puolueeksi. Kannatuksessa on laskua 0,4 prosenttiyksikköä edelliseen mittaukseen verrattuna.

Pajusen mukaan kokoomuksen kannattajia on lähtenyt katsomoon, vihreisiin, keskustaan ja SDP:hen. Hän kuitenkin arvioi, että kannatuslasku ei ole vielä kohtalokas, eli se voi muuttua.

Suurin oppositiopuolue SDP on kasvattanut suosiotaan eduskuntavaalien jälkeen 6,4 prosenttiyksikköä. Kannatus on nyt 22,9 prosenttia.

Vihreitä lukuunottamatta kaikkien oppositiopuolueiden kannatus nousi helmikuussa. Vihreiden kannatus oli nyt 10,7 prosenttia eli kannatus on laskenut tammikuusta 1,6 prosenttiyksikköä.

Vasemmistoliiton kannatus oli 8,9 prosenttia.

Pienistä oppositiopuolueista RKP ja kristillisdemokraatit nostivat hivenen kannatustaan. RKP:n kannatus on nyt 4,5 prosenttia ja KD:n 3,9 prosenttia. Myös eduskunnan ulkopuolisten puolueiden suosio kasvoi Taloustutkimuksen kyselyssä.

Taloustutkimus haastatteli kannatusarvioita varten yhteensä 2 895 henkilöä, joista puoluekantansa kertoi 1 689. Haastattelut tehtiin 3.2.–1.3.2016. Virhemarginaali on suurimpien puolueiden osalta tässä mittauksessa 1,5 prosenttiyksikköä suuntaansa.

Arvoisa kommentoija, kunnioitathan hyviä tapoja. Terävä kritiikki on sallittua. Henkilökohtaiset tai kansanryhmien solvaukset ja ihmisarvon loukkaukset poistamme. Voimasanojen käyttöä tai alatyyliä kohtaan meillä on nollatoleranssi. Emme voi myöskään julkaista ulkopuolisia linkkejä. Pysy asiassa.