Yle: Kuntavaalien uudestaan lykkäämisessä perustuslaillisia ongelmia

Hallituksella on useita erilaisia vaihtoehtoja siihen, miten maakuntavaalit tulevaisuudessa järjestetään. Kunta- ja uudistusministeri ei uskalla vielä tehdä tarkkoja linjauksia, vaan asiasta keskustellaan hallituksessa lähiviikkoina.

  • LKS 20130620 - Äänestylippuja Kunnantoimiston pöydällä tarkistusta varten Sipoossa 27. toukokuuta 2013. LEHTIKUVA / MARTTI KAINULAINEN

    Edelliset kuntavalit käytiin vuonna 2012.

    ()

Ylen haastattelen kunta- ja uudistusministeri Anu Vehviläisen (kesk) mukaan hallituksella on useita erilaisia vaihtoehtoja, mitä tulee kunta- ja maakuntavaalien järjestämiseen. Puoluesihteereistä koostunut työryhmä esitti taannoin, että seuraavat kuntavaalit siirrettäisiin huhtikuulta 2017 saman vuoden lokakuuhun. Samalla olisi järjestetty ensimmäiset maakuntavaalit.

Kuntavaalit piti alun perin järjestää syksyllä 2016, mutta niitä siirrettiin huhtikuulle 2017. Kuntavaalien lykkääminen kertaalleen onkin Ylen mukaan törmäämässä perustuslaillisiin ongelmiin. Ministeri Vehviläisen mukaan vaalien siirtäminen jo toisen kerran voi olla huono asia, johon ei kannattaisi mennä.

Hallitus pohtii, voisiko se sittenkin löytää jonkin tavan yhdistää molemmat vaalit vuonna 2017, vai tulisiko ne pitää samana vuonna erikseen. Mahdollista on myös järjestää maakuntavaalit yhdessä presidentinvaalien ensimmäisen kierroksen kanssa 2018 tai odottaa, jolloin ensimmäiset vaalit käytäisiin vasta vuonna 2021.

Vehviläisen mukaan neljäntenä vaihtoehtona on noussut esille myös se, että jos ensimmäiset maakuntavaltuustot valitsisivatkin kunnat. Toisin sanoen kuntien valtuustot valitsisivat poikkeuksellisesti valtuustot ensimmäisellä kerralla. Vuonna 2021 käytäisiin sitten normaalisti vaalit, jossa kuntavaalit ja maakuntavaalit järjestettäisiin samaan aikaan.

Arvoisa kommentoija, kunnioitathan hyviä tapoja. Terävä kritiikki on sallittua. Henkilökohtaiset tai kansanryhmien solvaukset ja ihmisarvon loukkaukset poistamme. Voimasanojen käyttöä tai alatyyliä kohtaan meillä on nollatoleranssi. Emme voi myöskään julkaista ulkopuolisia linkkejä. Pysy asiassa.