Yle: Kuntavaaleja aiotaan siirtää toistamiseen

Yle Uutisten tietojen mukaan sotea ja maakuntauudistusta ohjaava ministeriryhmä käsittelisi esitystä kuntavaalien lykkäämisestä ensi torstaina.

  • LKS 20160201 LKS 20151202 // LKS 20130215 - LKS 20121028 Koko maassa äänestettiin kuntavaaleissa sunnuntaina 28. lokakuuta 2012, kuvassa äänestystä Helsingin Puistolasta Nurkkatien ala-asteelta. LEHTIKUVA / TIMO JAAKONAHO

    Kuntavaaleissa äänestettiin sunnuntaina 28. lokakuuta 2012.

    ()

Hallitus päättää pian, viekö se eteenpäin puoluesihteerityöryhmän esityksen kuntavaalien lykkäämisestä lokakuuhun 2017, jotta ne voitaisiin pitää yhtä aikaa maakuntavaalien kanssa.

Lakimuutokset kunta- ja vaalilakeihin pitää saattaa voimaan jo tänä kesänä, jotta vaalien siirtäminen onnistuu. Kyseessä on jo toinen lykkäys, sillä kuntavaalit siirrettiin lokakuulta 2016 huhtikuulle 2017 viime vuonna tehdyllä kuntalain muutoksella.

Jos sote- ja maakuntahallinnon uudistava lakikokonaisuus ei sittenkään valmistu ajoissa, kuntavaalit olisi pakko pitää nyt tehtävän siirron mukaisesti lokakuussa 2017, mutta maakuntavaalit vasta, kun ehditään.

– Se olisi valtava poliittinen ja arvovaltatappio hallitukselle, toteaa puoluesihteerien valmistelua johtanut keskustan puoluesihteeri Timo Laaninen Ylelle.

Laaninen toteaa, että puoluesihteerien esitykseen sisältyy ehdoton edellytys, että sote- ja maakuntalainsäädäntö on valmis "presidentin allekirjoitusta myöten 1.7.2017".

– Kyllä tässä luodaan poliittista painetta, että sote- ja maakuntalainsäädäntö on sitten saatava valmiiksi. Puoluesihteerit ymmärsivät täsmälleen, mitä tekivät tehdessään tämän ehdotuksen, Laaninen sanoo.

Arvoisa kommentoija, kunnioitathan hyviä tapoja. Terävä kritiikki on sallittua. Henkilökohtaiset tai kansanryhmien solvaukset ja ihmisarvon loukkaukset poistamme. Voimasanojen käyttöä tai alatyyliä kohtaan meillä on nollatoleranssi. Emme voi myöskään julkaista ulkopuolisia linkkejä. Pysy asiassa.