Yle: Paavo Väyrynen veti tukensa omalta euro-aloitteeltaan – "ei ole aikaa tuhlattavaksi"

Paavo Väyrynen kertoo Ylelle, ettei hän kannata kansanäänestyksen järjestämistä Suomen eurojäsenyydestä.

  • LKS 20151212 20151204 Keskustan europarlamentaarikko Paavo Väyrynen suuren valiokunnan ja suomalaisten europarlamentaarikkojen tapaamisessa eduskunnassa Helsingissä 4. joulukuuta 2015. LEHTIKUVA Vesa Moilanen

    Paavo Väyrynen.

    ()

Keskustan europarlamentaarikko Paavo Väyrysen laatima kansalaisaloite kansanäänestyksen järjestämiseksi Suomen eurojäsenyydestä on etenemässä eduskuntaan, kun se keräsi enemmän kuin vaadittavat 50 000 allekirjoitusta.

Nyt Väyrynen kuitenkin vetää tukensa oman aloitteensa vaatimukselta.

– Kansanäänestys vie vuosia. Ei meillä ole aikaa tuhlattavaksi, kun talous on niin huonossa kunnossa, kuin se on, ja euroalue on kehittymässä nopeaa vauhtia velkaunioniksi ja liittovaltioksi, Väyrynen sanoo Ylen uutisille.

Kansalaisaloitteen tekstissä ehdotetaan, että "Suomen jäsenyydestä euroalueessa järjestetään kansanäänestys". Aloitteen allekirjoittajat toteavat, että "jos kansanäänestys sen sijaan johtaisi Suomen eroamiseen euroalueesta, euron rinnalla otettaisiin käyttöön kansallinen valuutta".

Väyrysen mielestä aloitteen tarkoitus ei ollut ajaa kansanäänestystä.

– Aloitteen päätarkoitus on, että Suomi irrottautuisi euroalueesta, Väyrynen sanoo Ylelle.

Europarlamentaarikko on kuitenkin valmis siihen, että kansanäänestys Suomen eurojäsenyydestä järjestettäisiin sen jälkeen, kun Suomi on jo eronnut eurosta.

Eurosta eroaminen pitäisi Väyrysen mielestä hoitaa samalla tavalla kuin euroon liittyminen aikoinaan: hallituksen tiedonannolla.

Väyrynen kertoo Ylelle, ettei usko sen kummemmin aloitteen kuin hallituksen tiedonannonkaan toteutumiseen, koska eduskunnassa ei ole tarvittavaa enemmistöä kannattamaan euroeroa.

Arvoisa kommentoija, kunnioitathan hyviä tapoja. Terävä kritiikki on sallittua. Henkilökohtaiset tai kansanryhmien solvaukset ja ihmisarvon loukkaukset poistamme. Voimasanojen käyttöä tai alatyyliä kohtaan meillä on nollatoleranssi. Emme voi myöskään julkaista ulkopuolisia linkkejä. Pysy asiassa.