Verkkouutiset

Metalliliiton puheenjohtaja: Hallituksen paketti amatöörimäinen

Metallityöväenliiton puheenjohtajan mielestä hallitukselta ei löydy osaamista työmarkkinakenttään.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Metallityöväenliiton puheenjohtaja Riku Aalto odottaa työmarkkinaneuvotteluilta tuloksia, mutta kokee, että pääministeri Juha Sipilän hallituksella on vain yksi näkemys siitä, miten asiat tulee hoitaa.

– Kaikki työmarkkinatoimijat varmaan ymmärtävät, että kun näitä esityksiä tehdään, niin niistähän pitäisi löytää se yhteinen käsitys siitä, että miten toimitaan. Näyttää siltä, että hallituksella on vain yksi ainoa käsitys siitä, että mitä pitää tehdä ja se ei muuksi muutu, Aalto totesi lauantaina Yle:n Ykkösaamussa.

Hän viittaa hallituksen esittämään viiden prosentin tuottavuusloikkaan.

– SAK on tehnyt esityksen 9,2 prosentin osalta. Mielestäni se on kohtuullinen myönnytys. Näyttää kuitenkin siltä, että hallitukselle kelpaavat vain luvut ”viisi plus viisi plus viisi”. Mikään muu ei riitä. Ehkä meillä matikka sitten tässä mielessä on erilaista, Aalto sanoi.

Riku Aallon mukaan SAK:n esitys on hyvä ja kohtuullinen. Hän toivoo nyt käynnissä olevilta neuvotteluilta tuloksia.

– Kyllä kun neuvotteluihin lähdetään, niin odotetaan lopputulosta. Hyvä, ettei ole takarajaa asetettu. Kaikki tietysti tiedostavat, että tämä hallitus se on näitä pakkolakeja ollut asettamassa, Aalto sanoi.

Jos mitään sopimusta ei neuvotteluiden tuloksena synny, niin Aallon mukaan se todennäköisesti tarkoittaa sitä, että hallitus yrittää saada ”pakkolakinsa” voimaan.

Riku Aalto kommentoi myös sitä, että pääministeri kertoi muuttaneensa mielensä sunnuntailisien ja ylityökorvausten leikkausten suhteen nähtyään kahden kätilön haastattelun. Aallon mukaan on hyvä, että poliitikot kuuntelevat kansalaispalautetta.

– Kätilöt ottivat oikean asian esille ja toivat koko kansan tietoisuuteen, että mistä tässä on kysymys. Kansalaispalaute on ollut tässä erittäin suurta. On tietenkin hyvä että poliitikot kuuntelevat sitä, hän totesi.

Lomarahan leikkauksista Riku Aalto ei kuitenkaan ole järin ilahtunut. Hän näkee lomarahan osana työntekijän palkkaa.

– Lomaraha on tullut vuoden 1971 Metalliliiton lakon seurauksena ja sen jälkeen ovat muutkin alat sen saaneet. Meidän historiassamme se on tietenkin merkittävä työtaistelu. Meidän nähdäksemme lomaraha on osa palkkaa, jota ansaitaan joka kuukausi. Se rahahan jää työnantajille sisään vuoden ajaksi ja se maksetaan kerran vuodessa, Aalto totesi.

Peruskysymys hänen mielestään on se, että lähdetäänkö palkkoja tällä lailla leikkaamaan. Hänellä ei kuitenkaan ole esitettävänä ehdotusta, josta hänen mielestään voisi leikata lomarahan sijaan.

– Työntekijäjärjestöillä ei lähtökohtaisesti ole sellaisia esityksiä, että meidän alan työntekijöiden palkoista voi leikata siitä ja siitä kohtaa, hän sanoi.

Aalto arvelee, että jos sopimusta ei neuvottelujen tuloksena synny ja hallitus toteuttaa ehdottamansa leikkaukset, yrittävät työntekijäjärjestöt ottaa niitä jotakin kautta takaisin.

– Kaiken kaikkiaan, kun hallituksen pakettia katsoo, niin se on aika amatöörimäisesti kuitenkin rakennettu. Esimerkiksi siinä suhteessa, jos pääministeri sanoo, että arkipyhät ovat palkattomia vapaapäiviä. Meillä on kuitenkin aika paljon aloja, joissa tehdään töitä 24/7. En usko, että pääministeri on kuitenkaan tarkoittanut, että nämä tehtaat tai esimerkiksi sairaalat ajetaan alas arkipyhäksi, Aalto totesi.

Riku Aalto myös vertaa Sipilän hallitusta Jyrki Kataisen hallitukseen. Hänen mukaansa Kataisen hallitus myönsi asian, jos huomasi tehneensä jonkin väärinarvioinnin.

– En ole kertaakaan kuullut, että tämä hallitus olisi tehnyt virhearvioita. Näyttää hyvin sekavalta ja kauhean suurta ammattitaitoa ei tunnu tähän työmarkkinakenttään tunnu sieltä löytyvän.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)