Verkkouutiset

”Stoltenbergin avaus pohjoismaisesta puolustuskomissiosta tervetullut”

Kokoomuskansanedustajat Sinuhe Wallinheimo ja Eero Suutari pitävät Norjan entisen ulkoministerin Thorvald Stoltenbergin avausta pohjoismaisen puolustus- ja turvallisuuspoliittisen komission perustamisesta tervetulleena.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Thorvald Stoltenberg esitti ajatuksensa torstaina Pohjoismaiden neuvostolle pitämässään puheessa. Stoltenbergin esittämä pohjoismainen turvallisuuskomissio keskittyisi perinteisten turvallisuusuhkien lisäksi myös kyberturvallisuuteen.

– Kuluneen vuoden aikana turvallisuuspoliittinen jännite Itämerellä ja Pohjoismaissa on lisääntynyt huolestuttavasti. Ilmatilaloukkauksista ja Pohjoismaiden puolustusvalmiuden koettelemisesta on tullut arkipäivää. Pohjoismailla on yhteiset turvallisuushaasteet, ja on tarpeen, että niitä enenevässä määrin myös käsitellään yhteisesti, linjaavat Pohjoismaiden neuvostossa Suomea edustavat kokoomusedustajat Sinuhe Wallinheimo ja Eero Suutari.

He arvioivat, että pohjoismainen yhteistyö turvallisuus- ja puolustuspolitiikassa ei sulje pois Euroopan unionin ja Naton puitteissa tehtävää yhteistyötä, vaan täydentää sitä.

– Maantieteellisistä ja kulttuurisista syistä pohjoismainen yhteistyö tarjoaa Suomelle yhden luontevan ja tärkeän yhteistyöfoorumin muiden joukossa, Wallinheimo ja Suutari sanovat.

Heidän mukaansa pohjoismaisessa turvallisuusyhteistyössä on pohjimmiltaan kyse yhteisten arvojen puolustamisesta.

– Demokratia, ihmisoikeudet ja oikeusvaltioperiaate ovat keskeisiä pohjoismaisia arvoja, joita puolustamme tehokkaammin yhdessä kuin erikseen. Yhdessä toimiessaan Pohjoismaat voivat luoda vakaamman ja ennustettavamman turvallisuuspoliittisen ympäristön Itämeren alueelle, Wallinheimo ja Suutari sanovat.

Erityisen huolestuttavana kokoomusedustajat pitävät kuluneen vuoden aikana Euroopassa tapahtuneita vakavia kansainvälisen oikeuden loukkauksia. Jokaisella maalla ja kansalla tulee Suutarin ja Wallinheimon mukaan olla oikeus valita tiensä ja arvoyhteisönsä ilman, että ulkovallat puuttuvat voimapolitiikalla näihin ratkaisuihin.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)