Verkkouutiset

Kansa uskoo ay-liikkeen menettävän vaikutusvaltaansa

Enemmistö suomalaisista uskoo ammattiyhdistysliikkeen menettävän tulevaisuudessa vaikutusvaltaansa, ilmenee Valittujen Palojen teettämästä tutkimuksesta.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Tietoykkösen tekemän mielipidetutkimuksen mukaan 60 prosenttia vastaajista uskoo, että ammattiyhdistysliike menettää vaikutusvaltaansa tulevaisuudessa. Yhtä suuri osuus eli 60 prosenttia vastaajista uskoo, että työpaikoilla aletaan sopia palkoista, työajoista ja muista työehdoista ilman työmarkkinajärjestöjä.

Vastaajista 59 prosenttia kokee ammattiyhdistysliikkeen ajavan hyvin palkansaajien etua. Vastaajista 40 prosenttia sen sijaan kokee ammattiyhdistysliikkeen olevan poliittisesti liian leimautunut ja/tai liian vanhakantainen.

Hieman yli puolet vastaajista, 52 prosenttia, on sitä mieltä, että ammattiyhdistysliikkeen ei pidä rajoittaa ulkomaisen työvoiman saapumista Suomeen. Runsas kolmannes toivoo ay-liikkeen päinvastoin rajoittavan ulkomaisen työvoiman saapumista maahan.

Vastaajista 53 prosenttia arvioi, että ammattiyhdistysliikkeen pitäisi puuttua pienten avainryhmien lakkoiluun. Laittomia lakkoja ei hyväksy 71 prosenttia kaikista vastaajista ja laittamista lakoista langetettavia sakkoja kannattaa 72 prosenttia vastaajista.

Yli puolet kaikista vastaajista, 56 prosenttia, kannattaa ansiosidonnaisen työttömyysturvan porrastamista työssäolovuosien mukaan siten, että pidempi työhistoria oikeuttaa pidempään työttömyysturvaan.

Noin joka toinen vastaaja, 46 prosenttia, on myös sitä mieltä, että ammattiyhdistysliikkeen pitäisi toimia aiempaa voimakkaammin työttömien hyväksi eikä ajaa ensisijaisesti työssäkäyvien etuja.

Vastaajista joka toinen, 54 prosenttia, säilyttäisi ay-jäsenmaksujen verovähennysoikeuden. Verovähennysoikeuden poistamisen kannalla on 21 prosenttia vastaajista.

Ammattiliittoon kuulumattomat vastaajat poistaisivat verovähennysoikeuden muita selvästi useammin. Ammattiliittoon kuulumattomista vastaajista noin joka toinen on sitä mieltä, että verovapaus pitäisi poistaa tai sitä pitäisi rajoittaa.

Ammattiyhdistysliikkeen toiminta saa kokonaisuudessaan kansalta niukasti tyydyttävän arvosanan, kun vastaajien kouluarvosanojen keskiarvo oli 7,08. Vuonna 2003 vastaava arvosana oli 7,18.

Yleisimmin ammattiyhdistysliikkeen koettiin viimeisen kymmenen vuoden aikana epäonnistuneen nuorten ja ns. pätkätyötä tekevien asioiden ajamisessa.

Vastaajista 58 prosenttia ilmoitti tutkimushetkellä kuuluvansa johonkin ammattiliittoon tai työttömyyskassaan. Noin joka seitsemäs, 15 prosenttia, ei ollut koskaan ollut minkään ammattiliiton tai työttömyyskassan jäsen.

Tutkimusmenetelmänä käytettiin puhelinhaastattelututkimuksen ja internet-kyselyn yhdistelmää. Vastaajia tutkimuksessa oli tuhat henkilöä. Otanta tehtiin kiintiöidyllä satunnaisotannalla. Kohderyhmänä olivat 15 vuotta täyttäneet mannersuomalaiset. Haastattelut tehtiin 10.-25. kesäkuuta

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)