Verkkouutiset

Ehdolliset lisäleikkaukset kohdistuisivat työssäkäyviin, eläkeläisiin ja yrityksiin

Hallituksen ehdolliset lisäleikkaukset kohdistuisivat työssäkäyviin, eläkeläisiin ja yrityksiin , valtiovarainministeriö arvioi selvityksessään.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Pääministeri Juha Sipilän (kesk.) hallituksen ohjelmassa on päätös noin 1,5 miljardin euron lisäsäästöistä ja veronkorotuksista, jotka pannaan toimeen, mikäli hallituksen tavoittelema yhteiskuntasopimus ei synny.

Hallituksen ehdolliset lisäleikkaukset kohdistuisivat etupäässä työssäkäyviin, eläkeläisiin ja yrityksiin Valtiovarainministeriö sanoo arvioidensa olevan ”alustavia ja tulkinnanvaraisia”.

Leikkauslistalla on infrahankkeiden vähentäminen yhteensä 50 miljoonalla eurolla. Yliopistojen rahoitusta niistetään yhteensä 30 miljoonalla eurolla.

TyEL- ja Yel-sidonnaisten etuuksien ja työeläkkeiden indeksikorotusten puolittaminen vuosina 2018 ja 2019 toisi säästöä yhteensä 272 miljoonaa euroa.

Asuntolainojen korkovähennysoikeuden poistaminen toisi yhteensä 100 miljoonan euron säästöt. Työttömyysturvan leikkauksia olisi luvassa yhteensä 120 miljoonaa euroa ja vuorotteluvapaasta luopuminen, toisi 40 miljoonaa euroa.

Saksittavana on myös asuntolainojen korkovähennysoikeus, jonka poistaminen toisi 100 miljoonan euron säästöt.

Lapsilisistä leikattaisiin 120 miljoonaa euroa ja vanhempainvapaan lomakarttuman poistaminen kokonaan tuo 42 miljoonan säästöt.

Opintotuesta saksittaisiin 25 miljoonaa euroa.

Yksityisellä lääkärillä ja hammaslääkärillä käynnin korvauksia leikattaisiin 60 miljoonaa euroa.

Aikuiskoulutustuen valtion rahoitusosuuden korvaaminen vastaavalla valtion takaamalla lainalla toisi säästöä 70 miljoonaa euroa.

Jättämällä tekemättä tuloverotuksen inflaatiotarkistus vuonna 2018 säästetään noin 234 miljoonaa euroa.

Luonnollisesti listalla ovat myös alkoholi- ja tupakka- ja makeisverotuksen lisäkiristykset, tällä kertaa yhteensä 60 miljoonalla eurolla.

Elinkeinoelämään kohdistuvia säästöjä olisivat T&K- ja elinkeinotuet, joista saksittaisiin yhteensä 40 miljoonaa euroa. Maatalouden kansallisesta tuesta on lähdössä 30 miljoonaa euroa. Matkustaja-alustuki pienenisi 20 miljoonalla eurolla.

Teollisuuden energiaverotukea leikattaisiin 40 miljoonaa ja sähköveron korotus toisi lisätuloja valtiolle 60 miljoonaa euroa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)