Verkkouutiset

Kääntyikö takki? Vihreä ympäristöministeri puhuu turpeennoston puolesta

Ville Niinistö vakuutti, että turvetuotanto jatkuu, vaikka uusi ympäristönsuojelulaki jättääkin uusia soita sen ulkopuolelle.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Ympäristöministeri Ville Niinistö (vihr.) vakuutti tiistaina eduskunnassa, että turpeennosto ja turpeen energiakäyttö eivät ole uhattuina Suomessa.

– Turvetuotannon pinta-ala on sen verran pieni koko suopinta-alaan nähden, että turvetuotantoa voidaan jatkaa tässä maassa. Tuotanto ohjataan 0–2 luokan soille, ja niitä soita riittää, Niinistö sanoi eduskunnassa.

Niinistön tarkoittamat suot ovat jo ojitettuja turvealueita. Eduskunta käsitteli ympäristönsuojelunlain muutosta, joka vaikuttaa turvetuotannon lupahakemuksiin.

Kansanedustaja Markku Eestilä (kok.) piti yllättävänä, että Niinistö puolustaa tällä tavoin turvetuotantoa, koska tavallisesti vihreät vastustavat sitä.

Niinistö totesi, että turpeen käytössä noudatetaan hallituksen päätöstä, jonka mukaan uusia soita ei ojiteta turvetuotantoa varten. Hänen mielestään lakimuutos parantaa turpeennoston tilannetta, koska yhtiöt eivät jatkossa enää turhaan hae lupia alueille, joilla lupaa ei voida myöntää.

Lakimuutoksessaan hallitus esittää, että turvetuotanto ei saa uhata tärkeitä luontoarvoja. Käytännössä pykälä tarkoittaa sitä, että osa kolmosluokan soista rajataan pois turvetuotannon piiristä jo ennen kuin alueelle ehditään tehdä turpeennostosuunnitelmia.

Turvemaat on jaettu luokkiin luonnontilaisuuden perusteella. Luokat 0–2 ovat ojitettuja alueita, luokka 3 lähes ojittamattomia ja luokat 4–5 ojittamattomia.

Keskustakansanedustajat pelkäsivät, että uudet rajoitukset heikentävät turpeen asemaa ja lisäävät kivihiilen käyttöä.

– Meillä on 10 000 hehtaaria lupahakemuksia jo nyt jonossa, muistutti Anne Kalmari (kesk.).

Lisää valvontaa

Ympäristönlain muutoksella lisätään myös teollisuusalueita koskevaa valvontaa. Hallitus kaavailee valvontamaksua, jonka valvottava joutuisi maksamaan.

Maksun suuruus ei ole vielä tiedossa. Se kuitenkin riippuu laitoksen koosta ja valvonnan työmäärästä, ja maksu toteutetaan omakustannusperiaatteella.

Niinistön mukaan teollisuuslaitoksia ja kaivoksia koskeva ennakkovalvonta paranee. Kokoomuksen Pertti Salolainen utelikin, onko uudella lailla mahdollista estää tulevat talvivaarat.

– Uuden talvivaaran ei pitäisi mitenkään olla mahdollista, siis että sellainen laitos perustettaisiin, Niinistö vastasi.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)