Verkkouutiset

Kokoomuksen Sofia Vikman: Perhevapaajärjestelmä on jämähtänyt menneeseen

Kansanedustaja Sofia Vikmanin mukaan Suomella ei ole varaa muita Pohjoismaita alhaisempaan pienten lasten äitien työllisyysasteeseen.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Kansanedustaja Sofia Vikmanin mukaan työllisyysasteen nostaminen edellyttää uudistettua perhevapaajärjestelmää, joka edistäisi naisten korkeampaa työllisyysastetta. Vikman kannustaa tiedotteessaan perhe- ja peruspalveluministeri Juha Rehulaa (kesk.) aloitteellisuuteen, jotta hallitus tekisi budjettiriihessä päätöksen aloittaa perhevapaajärjestelmän uudistaminen.

Vikman kritisoi Rehulaa, joka on ilmoittanut, ettei keskusta suostu muuttamaan kotihoidon tukea tällä vaalikaudella. Vikman pitää Rehulan ajattelua kotihoidon tuesta kaikuna menneestä maailmasta.

‒ Ministeri Rehula puolustaa agraariyhteiskuntaa, jossa nainen oli kotona. Se on mennyttä maailmaa. Sen sijaan nyt pitää nopeasti edistää naisten työssäkäyntiä, jotta hallituksen asettama 72 prosentin työllisyystavoite voi toteutua, Vikman sanoo.

‒ Perhepolitiikkaamme on jämähtänyt vanhempainvapaissa menneeseen maailmaan. Suomella ei ole varaa muita Pohjoismaita alhaisempaan pienten lasten äitien työllisyysasteeseen. Esimerkiksi Ruotsissa ja Norjassa vanhempainvapaita on kehitetty voimakkaasti tasa-arvoisen vanhemmuuden suuntaan. Jos nuorten naisten työllisyys olisi Suomessa Ruotsin tasolla, työllisyysasteemme olisi 1,5 prosenttiyksikköä nykyistä korkeampi, hän lisää.

Vikmanin mukaan korkeampi työllisyysaste on ainoa tie nostaa Suomi velan ja leikkausten kierteestä.

‒ Tahdon, että perheillä on valinnanvapaus. Sopii kuitenkin kysyä, tuleeko meidän tukijärjestelmällä kannustaa naisia jäämään pois työelämästä vuosikausiksi. Hallituksen työllisyystavoite ei onnistu ilman naisten suurempaa työpanosta.

Vikmanin mukaan vanhakantainen järjestelmä on modernisoitava niin, että se edistää naisten korkeampaa työllisyysastetta, työelämän mahdollisuuksien tasa-arvoa ja vanhemmuuden jakamista.

‒ Nykyinen järjestelmä pitää uudistaa esimerkiksi pidentämällä ansiosidonnaista vanhempainvapaata ja vastaavasti lyhentämällä kotihoidontuen kestoa. Vanhempainvapaan pidentäminen tukisi pienten lasten vanhempia taloudellisesti. Isiä pitää kannustaa pitämään siitä merkittävämpi osuus. Kotihoidon tuen lyhentäminen parantaisi naisten työmarkkina-asemaa. Vaihtoehtoisesti tuen voisi kahden vanhemman perheissä jakaa vanhempien kesken, Vikman sanoo.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)