Verkkouutiset

SDP:n Viitanen: Demokratia tarvitsee monipuolista tiedonvälitystä

Sdp:n Pia Viitasen mielestä median toimintaedellytyksiä ja niiden turvaamista mediamurroksessa pitää miettiä.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Sdp:n kansanedustajan Pia Viitasen mielestä on tärkeä miettiä, miten median toimintaedellytykset voidaan laajasti turvata tämän päivän voimakkaassa murroksessa ja nopeasti muuttuvassa toimintaympäristössä.

Liikenne- ja viestintäministeri Anne Berner (kesk.) asetti maanantaina työryhmän selvittämään ja arvioimaan kotimaisen mediamarkkinoiden toimintaedellytyksiä. Ryhmä kartoittaa mm. mediatoimialaa, sen säätelyä, ulkomaisen median vaikutusta kotimaisten mediamarkkinoiden kehitykseen ja kilpailuun, verotuksen rakennetta ja julkisen palvelun vaikutusta mediamarkkinoiden kehitykseen.

Viitanen muistuttaa, että viime hallituskaudella valmistui muun muassa lehdistöasian neuvottelukunnan raportti, jossa käytiin läpi lehdistön nykytilaa, tulevaisuutta sekä uhkakuvia ja mahdollisuuksia.

– Tämän seurauksena asetin selvitysmies Tuomas Harpfin jatko työstämään asiaa. 

Harpfin selvityksen pohjalta toteutettiin 30 miljoonan euron innovaatiotuki medialle. Harpf pohti raportissaan myös muita alan haasteita ja esitti ajatuksia jatkoon, Viitanen toteaa blogissaan.

– Esimerkiksi arvonlisäveroa selvitysmies esitti alennettavaksi alimmalle EU:ssa hyväksytylle viiden prosentin tasolle määräaikaisena ja siten että se heijastuu kuluttajahintoihin sekä samalla myös digitaalisen sisällön verokannan alentamista vastaavalle tasolle, hän lisää.

Pia Viitanen sanoo toivovansa, että hallitus kaivaa myös tämän raportin esiin ja toteuttaa sen esittämiä ajatuksia.

Hän lisää, että myös Yleisradion asemaa ja merkitystä tullaan arvioimaan jatkossa.

– Yleisradiota koskeva lainsäädäntö, julkisen palvelun määrittely ja valvonta mukaan lukien, sekä rahoitusmalli uudistettiin vastikään, vuoden 2013 alusta. Tuolloin ministeri Krista Kiuru (sd.) piti vahvasti kiinni tärkeästä parlamentaarisuuden periaatteesta ja uudistustyö tehtiin yhdessä ja yksimielisesti kaikkien eduskuntapuolueiden kesken. Katsottiin, että Yle tarvitsee pitkäjänteisen ja riippumattoman rahoitusmallin, Viitanen sanoo.

Hän huomauttaa, että nyt Yleisradion rahoitusta ja julkisen palvelun tehtävää tullaan jälleen tarkastelemaan ensi vuoden alussa aloittavan parlamentaarisen työryhmän toimesta.

– On tärkeää, että arvio tapahtuu nimenomaan yhdessä kaikkien eduskuntapuolueiden kesken ilman hallitus- ja oppositiorajoja, Viitanen sanoo.

Hänen mielestään on edelleen on tärkeä muistaa, että Yleisradio ei ole hallituksen, eikä viestintäministeriön radio, vaan Suomen kansan radio ja näin se toimii eduskunnan alaisuudessa.

– Kaiken kaikkiaan demokratia tarvitsee monipuolista tiedonvälitystä, jossa sijansa on niin kaupallisella kuin julkisellakin tuotannolla sekä painetulla ja sähköisellä tiedonvälityksellä, Viitanen painottaa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)