Verkkouutiset

Pakkolaeille kritiikkiä SDP:sta – vaihtoehtoja pidetään osin kyseenalaisina

Sosialidemokraattien kansanedustaja vaatii hallitusta keskeyttämään pakkolakien valmistelun.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Kansanedustaja Pia Viitasen (sd.) mukaan Juha Sipilän (kesk.) hallituksen yhteiskuntasopimuksen tilalle kaavailemat pakkolait heikentävät palkansaajien ostovoimaa, eivätkä siksi paranna työllisyyttä toivotulla tavalla. Viennin kilpailukykyä tukevat toimet pitäisi hänen mukaansa toteuttaa siten, ettei ostovoima samalla heikenny.

– Sdp on vaihtoehdossaan esittänyt keinoiksi työeläkemaksujen alentamista sekä vientipakettia. Näiden toimien lisäksi palkkamalttia tulee jatkaa. Työmarkkinaratkaisun syntyminen on kaiken keskiössä, Viitanen sanoo tiedotteessaan.

Reilun vuoden sisällä työeläkemaksujen alentamisen ovat tyrmänneet lyhytnäköisenä niin SAK, STTK kuin Telakin. Maksutaakka siirtyisi nuoremmille sukupolville ja uhkana olisivat myös etuisuuksien leikkaukset. Telan toimitusjohtaja Suvi-Anne Siimes arvioi, että ratkaisu kasvattaisi kestävyysvajetta ilman vastaavaa eläkkeiden leikkausta.

Sdp:n vientipakettiin kuuluisi Antti Lindtmanin (sd.) mukaan muun muassa väylämaksujen ja rataveron alentaminen, päästökaupan kustannusten kompensointi suomalaiselle teollisuudelle sekä paljon sähköä käyttävän teollisuuden energiakustannusten alentaminen.

Alexander Stubbin (kok.) hallitus poisti edellisellä vaalikaudella rataveron ja puolitti väylämaksut vuosien 2015-2017 väliseksi ajaksi. Tällä kompensoitiin EU:n rikkidirektiivin vaikutuksia merenkululle ja tavaraliikenteelle.

Hallituksen tulee Viitasen mukaan tarkastaa linjaansa ja kuunnella asiantuntijoiden sekä opposition neuvoja. Työmarkkinajärjestöt jatkoivat tällä viikolla yhteiskuntasopimusneuvotteluja. Hallitus on luvannut, etteivät pakkolait etene mikäli neuvottelutulos löytyy.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)