Verkkouutiset

Viimeisistä paikoista armoton taistelu

Kokoomuksen suunnittelupäällikkö antaa neljä tärppiä mielenkiintoisista vaalipiireistä ja kertoo, mitä ennakkoäänistä voi päätellä.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

– Kokoomus taistelee lähes jokaisessa vaalipiirissä viimeisestä paikasta. Erot ovat niin pieniä, kertoo kokoomuksen suunnittelupäällikkö Jukka Manninen.

Viime eduskuntavaaleissa oli hilkulla, ettei suurimman puolueen paikka valunut demareille. Vaasan vaalipiirissä jännitettiin viimeiseen asti, nappaako viimeisen paikan kokoomus vai SDP.

Vertausluvuissa reilun sadan äänen ero teki kokoomuksen Janne Sankelosta kansanedustajan SDP:n Harry Wallinin sijaan. Mikäli nämä paikat olisivat kääntyneet toisinpäin, kokoomus ja SDP olisivat olleet paikkamäärissä tasoissa.

Jos sen lisäksi kokoomus olisi saanut Uudeltamaalta yhden paikan vähemmän, SDP olisi noussut suurimmaksi puolueeksi paikoissa, vaikka kokoomuksen kannatusprosentti oli suurempi.

– Pohjanmaan kokoomuksen toiminnanjohtaja Heikki Risikko kertoo tarinaa, että viimeiset äänet haettiin kokoomukselle baarikierroksella, Manninen kertoo.

Tällä kertaa epävarmoja äänestäjiä on poikkeuksellisen paljon. Manninen arvioi, että heistä äänestämässä aikoo käydä 300 000–400 000 ihmistä.

– He eivät kerro tai tiedä, ketä he aikovat äänestää. Äänestyspäätös ratkeaa ilmoitukseen sanomalehdessä tai siihen, että naapuri nykäisee takinliepeestä sunnuntaiaamuna, että lähdetään äänestämään.

Suurista puolueista ainoastaan keskusta on kasvattamassa paikkamääräänsä. Helsingin Sanomien tuoreen paikkamääräarvion mukaan keskusta olisi saamassa peräti 18 lisäpaikkaa, kun taas kaikki muut suuret puolueet menettäisivät paikkoja. SDP menettäisi viisi kansanedustajan paikkaa, kokoomus kahdeksan ja perussuomalaiset yhdeksän.

Mielenkiintoiset vaalipiirit

Kokoomuksen kannalta erityisen mielenkiintoisia vaalipiirejä ovat Uusimaa, Varsinais-Suomi, Oulu ja Lappi. Lapissa kokoomus on vaarassa menettää ainokaisen kansanedustajan paikkansa.

Oulussa keskusta on puheenjohtaja Juha Sipilän siivittämänä kasvattamassa paikkamääräänsä kuudesta kymmeneen HS:n gallupin mukaan. Kokoomuksen kanssa viimeisestä kahdesta paikasta kilpailee neljä muuta puoluetta. Kokoomuksella on Oulusta tällä hetkellä kaksi kansanedustajaa.

Varsinais-Suomessa kokoomus taistelee yhdestä lisäpaikasta, eli paikkamäärä voi nousta neljästä viiteen. Vaalimenestykseen vaikuttaa myös RKP:n tulos vaalipiirissä, sillä kokoomuksella ja RKP:llä on vaaliliitto. Mitä enemmän ääniä RKP:n entinen puheenjohtaja Stefan Wallin saa, sitä parempi kokoomuksen kannalta. Viimeksi Wallin sai reilut 12 000 ääntä, mikä oli kolmanneksi eniten vaalipiirissä.

Viime eduskuntavaaleissa silloinen ulkoministeri Alexander Stubb keräsi Uudeltamaalta 42 000 ääntä ja kokoomuksen puheenjohtaja Jyrki Katainen 24 000. Nyt Uudellamaalla jännitetään, kykeneekö liikemies Harry ”Hjallis” Harkimo keräämään saman verran ääniä kuin Katainen ja tuleeko pääministeri Stubbista äänikuningas.

Jos kokoomuksen vaalityö onnistuu Uudellamaalla hyvin, puolue voi yltää yhteentoista paikkaan kuten viimeksi. Jos ei, paikkamäärä voi tippua yhdeksään.

Nyrkkisääntö puheenjohtajalle

Mannisella on tapana laatia kokoomuksen puheenjohtajalle tulkintaohje vaali-illan ääntenlaskua varten. Viime presidentinvaaleissa hän onnistui ennustamaan Sauli Niinistölle vaalituloksen prosentin kymmenyksen tarkkuudella.

Nyrkkisääntönä on, että kun ennakkoäänet julkistetaan kello 20, keskustan ja SDP:n kannatusprosentit laskevat siitä, perussuomalaisten säilyy samalla tasolla ja kokoomuksen kannatusprosentti nousee.

– Keskustan kannatuksen pitäisi olla ennakoissa yli 25 prosenttia, jotta he saisivat 23 prosentin kannatuksen.

Jos varsinaisena vaalipäivänä on äänestetty vilkkaasti, se tietää hyvää kokoomuksen kannalta. Ääntenlaskun edetessä keskustan kannatus nousee aluksi, koska pienet äänestysalueet lasketaan nopeasti, ja tasaantuu myöhemmin. Yle julkaisee ennusteensa lopullisesta vaalituloksesta noin kello 21.25.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)