Verkkouutiset

Vihreät esittää vaihtoehtobudjetissaan perhevapaiden remonttia

Vihreiden mukaan sen vaihtoehtobudjetissa vuodelle 2017 pysyvien tulojen ja menojen välinen tasapaino on sama kuin hallituksella. Lisäksi tulee 200 miljoonan euron investointipaketti.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Vihreiden puheenjohtaja Ville Niinistö esitteli puolueensa varjobudjetin sättimällä hallitusta menneeseen nojaamisesta, eriarvoisuuden lisäämisestä ja leikkauksista ”siitä, mikä on arvokasta”.

– Haluamme luoda ihmisille toivoa tulevaisuudesta inhimillisellä ja uudistavalla vaihtoehdolla. Tarjoamme inhimillisemmän ja osaamista arvostavan vaihtoehdon talouden tasapainottamiselle, vaihtoehtobudjetin päälinjat esitellyt Niinistö sanoi.

Vihreiden vaihtoehdossa esitetyt verotuksen muutokset ja sosiaaliturvan leikkausten torjuminen vähentävät köyhyyttä ja pienentävät selvästi tuloeroja.

Ville Niinistön mielestä pääministeri Juha Sipilän (kesk.) ajama kilpailukykysopimus kohtelee pienituloisia ja julkisen sektorin naisvaltaisia aloja kovalla kädellä.

– Siksi pieni- ja keskituloisten asemaa on parannettava budjetissa merkittävillä veronkevennyksillä. Hallitus ei tätä tee. Vihreiden vaihtoehdossa esitämme 260 miljoonan korotusta kunnallisveron perusvähennykseen ja 80 miljoonan korotusta työtulovähennykseen. Se antaa 1300-2500 euroa kuukaudessa tienaaville eniten hyötyä, 100-210 euroa vuodessa. Torjumme myös hallituksen leikkaukset kaikkein heikompiosaisilta eli perusturvasta, Niinistö totesi.

Vihreät ei myöskään leikkaisi koulutuksesta.

Puolue esittää myös joukkoa infrahankkeita.

– Nyt ei saa tarrata vanhaan vaan on kurkotettava kohti uutta, sanoi puolestaan vihreän liiton eduskuntaryhmän puheenjohtaja Krista Mikkonen.

– Matalien korkojen ja korkean työttömyyden aikana on järkevää panostaa työllistäviin ja tarpeellisiin infrahankkeisiin, hän sanoi.

Mikkosen mukaan hänen puolueensa haluaa parantaa hallituksen perustulokokeilua niin, että siihen saadaan mukaan enemmän ihmisiä eri elämäntilanteista.

– Lisäksi panostamme uusien suomalaisten kotoutumiseen takaamalla jokaiselle oikeuden kielikoulutukseen, nostamalla kunnille maksettavaa korvausta kotoutumisesta ja varmistamalla kaikille ihmisille samat oikeudet toimeentuloon, hän totesi.

– Investointien lisäksi tuemme kasvua ja työllisyyttä vapauttamalla ensimmäisen työntekijän palkkaajan sivukuluista määräajaksi ja uudistamalla perhevapaita. Vaihtoehtobudjettimme lisää pienituloisimpien ostovoimaa, mikä osaltaan elvyttää kotimarkkinoita ja tukee työllisyyttä, sanoi vihreiden kansanedustaja Touko Aalto.

Perhevapaat remonttiin

Niin ikään vihreät haluaa uudistaa perhevapaat luomalla joustavia rakenteita, jotka lisäävät perheiden valinnanvapautta ja tasa-arvoa.

Krista Mikkosen mukaan näin edistettäisiin äitien asemaa työelämässä, vähennettäisiin naisten syrjintää työmarkkinoilla sekä kavennettaisiin naisten ja miesten välisiä tuloeroja. Samalla vahvistuu isien rooli perheessä.

– Perhevapaajärjestelmää on kehitettävä nykyistä joustavammaksi niin, että valinnanvapaus lisääntyy. Esimerkkiä joustoista voi hakea Ruotsista. Perheille tulee antaa nykyistä paremmat mahdollisuudet valita, millaisissa erissä he haluavat perhe-etuuksia nostaa ja miten vapaansa jaksottaa. Haluamme lisätä mahdollisuutta käyttää vapaita osa-aikaisesti. Kun vanhempainvapaata samalla pidennetään kestoltaan, voidaan myös lisätä isien osuutta vapaista kasvattamalla isien kiintiötä, Krista Mikkonen sanoi.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)