Verkkouutiset

Vihreät Naiset: Perustulo vähentäisi taloudellista eriarvoisuutta

Vihreät Naiset vaativat, että vanhemmuuden kustannukset muutetaan jaettaviksi kaikkien työnantajien kesken siirtämällä ne suoraan Kelan maksettaviksi.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

– Perustulo parantaisi yksinhuoltajaäidin mahdollisuutta tehdä osa-aikatyötä. Siten se vähentäisi yksinhuoltajaperheiden köyhyyttä ja parantaisi perheiden hyvinvointia, sanoo Vihreiden Naisten puheenjohtaja, kansanedustaja Outi Alanko-Kahiluoto.

Naiset käyttävät Suomessa edelleen 97 prosenttia kaikesta kotihoidontuesta, mikä vaikeuttaa naisten etenemistä työelämässä ja näkyy naisten miehiä pienempinä eläkkeinä. Perustulo olisi kotihoidontukea korkeampi, joten on kysytty, olisiko perustulo taka-askel kohti kotiäitiyhteiskuntaa.

– Näin ei itsestään selvästi ole, sillä perustulo olisi nykyistä kotihoidontukea joustavampi, Alanko-Kahiluoto toteaa.

– Toisin kuin kotihoidontuki, perustulo ei olisi perhekohtainen etuus eli perheen toisen vanhemman tulot eivät vaikuttaisi siihen. Tämä parantaisi naisen taloudellista asemaa.

Henkilökohtainen, tasoltaan kotihoidontukea suurempi perustulo mahdollistaisi toisaalta myös sen, että isät jäisivät nykyistä useammin hoitamaan lasta kotiin. Perustulo olisi nykyistä etuusjärjestelmää yksinkertaisempi ja mahdollistaisi siksi perheille uudenlaisia ratkaisuja lasten hoidossa.

– Perustulosta on tuotettu useita erilaisia malleja ja laskelmia. Enää puuttuu mahdollisuus saada kokeilemalla teorian lisäksi käytännön tietoa siitä, mikä toimii ja mikä ei. Perustulokokeilusta on sovittava seuraavissa hallitusneuvotteluissa, Vihreät Naiset toteaa.

Vihreiden liiton naisjärjestö kokoontui viikonloppuna Lapinlahdella.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)