Vihreiden Niinistö: Naisvaltaiset alat joutuvat maksajiksi

Vihreiden puheenjohtaja Ville Niinistön mukaan on hyvä, että alustava sopu yhteiskuntasopimuksesta on saatu. Silti sovussa maksajiksi joutuvat epäreilusti julkisen sektorin naisvaltaiset alat.

  • LKS 20160213 Vihreiden puheenjohtaja Ville Niinistö puhumassa vihreiden puoluevaltuuskunnan kokouksessa Helsingissä lauantaina 13. helmikuuta 2016. LEHTIKUVA / ANTTI AIMO-KOIVISTO

    Vihreiden puheenjohtaja Ville Niinistö.

    ()

Se on Ville Niinistön mielestä pettymys.

– Vihreiden mielestä yhteiskuntasopimusta ei pidä maksattaa lastentarhanopettajilla ja kätilöillä. Hallituksen tulee myös pidättäytyä lisäleikkauksista ja kohdentaa työn verotuksen alennukset pieni- ja keskituloisille. On varmistettava, että ratkaisusta tehdään reilu kaikille suomalaisille ja vaikutukset arvioidaan tulonjaon ja sukupuolten tasa-arvon kannalta, Ville Niinistö sanoo.

– Tämä työmarkkinajärjestöjen aikaansaama sopu on puutteistaan huolimatta hallituksen tempoilevaa politiikkaa parempi ratkaisu. Siihen olen tyytyväinen. Sopu lisää työllistämisen kannattavuutta. Nyt on edellytettävä yrityksiltä sitoutumista työllisyyden parantamiseen, jos tämä palkansaajien vastaantulo toteutuu. Vasta silloin se olisi reilu, Niinistö jatkaa.

Yhteiskuntasopimus ei silti ole vihreiden puheenjohtajan mukaan ongelmaton ratkaisu. Jos yhteiskuntasopimus astuu tällaisenaan voimaan, noin 530 000 julkisen sektorin työntekijää menettää vähintään 30 prosenttia lomarahastaan kolmeksi vuodeksi.

– Lapsiperheet, koulutus sekä julkisella sektorilla työskentelevät sairaanhoitajat ja sosiaalityöntekijät ovat olleet koko vaalikauden ajan hallituksen hampaissa. Nyt sama linja jatkuu työmarkkinajärjestöjen myötävaikutuksella. Hallituksen paine suosia yksityistä sektoria näkyy ratkaisussa. On väärin laittaa julkisen sektorin pienipalkkaiset naiset maksajiksi, vaikka se tehtäisiinkin vähemmän vahingollisesti kuin pakkolaeissa. Tähän olen pettynyt, Niinistö toteaa.

Yhteiskuntasopimuksesta neuvoteltaessa edustettuna oli hallituspuolueiden lisäksi työnantajat ja suurimmat työntekijäjärjestöt. Se oli leimallisesti miesten neuvottelema sopimus. Se näkyy Niinistön mukaan "valitettavasti myös yhteiskuntasopimuksen neuvottelutuloksesta".

– Nyt julkisen sektorin palkka-alella aiotaan rahoittaa yksityisen sektorin työnantajien sosiaaliturvamaksujen alentaminen. Se ei ole oikeudenmukainen tulonsiirto. On vaikea selittää, miksi opettajan tai sosiaalityöntekijän palkan alentamista tarvitaan vientiteollisuuden kilpailukyvyn parantamiseen. Taustalla vaikuttanee hallituksen ajatus siitä, että julkisia työtehtäviä ei arvosteta yhtä paljon. Se on epäreilua opettajien ja muiden ammattien arvostusta kohtaan, Ville Niinistö sanoo.

Jotta yhteiskuntasopimus olisi oikeudenmukaisempi ja hyväksyttävissä, hallituksen on vihreiden mukaan luovuttava lisäleikkauksista.

– Veronkevennykset tulee kohdistaa pieni- ja keskituloisille, jotta ostovoima ei heikkene entisestään. Sipilän hallituksen olisi myös peruttava kohtuuttomat leikkaukset, Ville Niinistö vaatii.

Arvoisa kommentoija, kunnioitathan hyviä tapoja. Terävä kritiikki on sallittua. Henkilökohtaiset tai kansanryhmien solvaukset ja ihmisarvon loukkaukset poistamme. Voimasanojen käyttöä tai alatyyliä kohtaan meillä on nollatoleranssi. Emme voi myöskään julkaista ulkopuolisia linkkejä. Pysy asiassa.