Vihreiltä ehdotuksia hallituksen puoliväliriiheen

Vihreät ehdottavat hallituksen puoliväliriiheen lisäpanostuksia korkeakoulutukseen ja tutkimukseen.

  • LKS 20170421 - Oppositiopuolue vihreiden eduskuntaryhmän puolueen varapuheenjohtaja Touko Aalto kertoi vihreiden ehdotuksia hallituksen puoliväliriiheen eduskunnassa Helsingissä 21. huhtikuuta 2017. LEHTIKUVA / JUSSI NUKARI

    Vihreiden varapuheenjohtaja Touko Aalto.

    ()

– Puoliväliriihessä pitää kääntää koulutuspolitiikan suunta. Osaamisen kehittäminen vaatii pitkäjänteistä ja vakaata rahoitusta korkeakouluille sekä perustutkimuksen arvostuksen kohentamista. Ilman laadukasta perustutkimusta ei synny innovaatioita, jotka luovat kasvua ja työllisyyttä. Myös Tekes tarvitsee vahvempaa rahoitusta tulevaisuuden kasvualojen vauhdittamiseksi, vihreän liiton eduskuntaryhmän puheenjohtaja Krista Mikkonen sanoo.

Vihreiden mukaan hallituksen on puoliväliriihessä lähdettävä myös ponnekkaasti torjumaan lasten ja nuorten syrjäytymistä ja eriarvoisuutta. Se tehdään parhaiten turvaamalla toimivat peruspalvelut.

Vihreät vaatii hallitusta myös ottamaan askeleita perhevapaiden uudistamiseksi.

– Isät käyttävät perhevapaapäivistä alle kymmenen prosenttia. Ilman uudistuksia naisten asema työelämässä ei parane eikä isien tasavertainen vanhemmuus etene. Vihreiden perhevapaamalli on valmis käyttöönotettavaksi: Jaetaan ansiosidonnaiset vanhempainvapaat niin, että molemmille vanhemmille korvamerkitään 5 kuukauden osuus ja yhden viiden kuukauden osuuden vanhemmat saavat jakaa haluamallaan tavalla, vihreiden varapuheenjohtaja Touko Aalto sanoo.

Vihreiden uudistuspaketti tähtää myös kannustinloukkujen purkamiseen, mikä loisi uutta työtä synnyttävää nostetta työmarkkinoille.

– Maksuton varhaiskasvatus purkaisi kannustinloukkuja merkittävästi. Kannustinloukkuja voidaan purkaa myös uudistamalla asumistukea ja ansiosidonnaista työttömyysturvaa sekä parantamalla itsensä työllistäjien asemaa, Aalto sanoo.

Vihreiden mielestä puoliväliriihi on hyvä tilaisuus uudistaa myös Suomen tehottomia yritystukia. Tehottomia tukia pitää karsia ja suunnata uudelleen. Erityisesti kannattaisi karsia ympäristölle haitallisia tukia, kuten päästökauppakompensaatiota ja teollisuuden energiaveroleikkuria.

Arvoisa kommentoija, kunnioitathan hyviä tapoja. Terävä kritiikki on sallittua. Henkilökohtaiset tai kansanryhmien solvaukset ja ihmisarvon loukkaukset poistamme. Voimasanojen käyttöä tai alatyyliä kohtaan meillä on nollatoleranssi. Emme voi myöskään julkaista ulkopuolisia linkkejä. Pysy asiassa.